31 aug, 2021 Sofielund

Stam­kunderna: ”Nallens Livs är hjärtat i Seved”

  • Teddybjörnsfamiljen i skyltfönstret visar vägen till Nallens Livs.

Mozafar Espari är butiksägaren på Sevedsplan som trots pandemin har utökat och i dag driver butik, paketutlämning och öppnat grönsaksaffär och pizzeria. Tillsammans med Fastighetsägare Sofielund har han utvecklat flera idéer för Seved.

– Tjena!
– Läget?
– Bara bra. Och själv då?
– Jodå. Bara bra!

Det är vänliga toner vid kassan på Nallens Livs vid Seveds torg. Mozafar Espari, som äger butiken, hälsar på sina stamkunder och de stannar gärna till en extra stund och snackar.

Det är söndag förmiddag och jag trodde det skulle vara en bra tid för en intervju – inte så mycket folk i affären så dags. Det var helt fel, för kunderna kommer i en jämn ström. Frukostfrallor, mjölk, nektariner, tomater, ris och läsk landar på disken framför Mozafar Espari och han knappar in varorna.

– Jag står här i butiken nästan varje dag och får höra vad kunderna vill ha, säger han. Vi kan inte vara hundraprocentiga när det gäller sortimentet men jag gör mitt bästa. Mina kunder kommer från olika delar av världen och har olika matkulturer.

Nytt liv med framtidsplaner

Mozafar Espari kom till Sverige från Iran som 29-åring och de första åren bodde han i Luleå. 2011 flyttade han till Malmö tillsammans med sin fru Busay – till ett annat liv med stora framtidsplaner.

– Jag såg Nallens Livs och frågade de dåvarande ägarna om jag kunde få köpa butiken, berättar han. Den var nersliten och smutsig men jag såg att det fanns möjligheter. I Iran jobbade jag ett tag i en klädaffär, det var min enda erfarenhet av att stå i en butik.

Mozafar Espari har jobbat stenhårt för att fräscha upp den forna Konsumaffären till en modern kvartersbutik. Teddybjörnsfamiljen i ett skyltfönster visar vägen liksom reklambilderna i en monitor och de tydliga butiksskyltarna. Och det som förr var en täckt fasad utåt torget har fått stora fönster med fint ljusinsläpp.

Nu gläder han sig åt att kunderna visar honom respekt och vänlighet. De är i olika åldrar och en del har han kunnat följa under de tio åren sedan de var barn tills de blivit vuxna.

Populär paketutlämning

Nallens Livs är ombud för PostNord, Schenker och Comviq. Det finns 4 500 hushåll i Seved och Sofielund och många kommer till butiken för att hämta eller lämna paket.

– Det kommer kunder från andra delar av stan också, säger han. Från Augustenborg, Nydala, Söderkulla, ja, ännu längre bort. De gillar stämningen och väljer att få hämta sina paket här.

Carin Meller har bott i Seved i snart tjugo år. Nu har hon just hämtat ut sitt paket, och hon är snabb med att berömma Mozafar Espari och det han gjort för att lyfta kvarteret. Hon har också följt BID Malmös arbete med fastighetsägarna och sett hur bra samarbetet har fungerat.

Mycket bra har hänt

Mozafar Espari äger Nallens Livs och fruktaffären och pizzerian vägg i vägg, men han hyr lokalerna av MKB, en av BID Malmös medlemmar.

– Jag har varit med på många möten på Fastighetsägare BID Sofielunds kontor, berättar han. Vi är olika parter som försökt hitta lösningar för att förbättra miljöerna i de här kvarteren. Det har hänt mycket, det har blivit lugnare och folk verkar känna sig tryggare. Under de första åren kunde det vara stökigt utanför affären när gängen samlades men jag bad dem flytta sig från min butiksdörr så att de inte skrämde bort kunderna. De brukade göra som jag bad dem och det är sällan som polisen behöver rycka ut här numera.

– Ingen vinstmaskin

Nallens Livs har tre anställda och de ska även ta hand om försäljningen i fruktaffären och pizzerian. Mozafar Espari ler när han berättar att han varit pizzabagare när han var ny i Sverige, men han önskar att han kunde anställa mer folk.

– Det här är ingen vinstmaskin, försäkrar han. MKB har just höjt hyran och det är kännbart. Jag har försäkrat mig om att jag ska kunna försörja min familj – jag har precis tagit examen på Malmö högskola som byggproduktionsledare.

På väg ut från affären möter jag Fadi Taha, en annan stamkund. Han har tidigare bott i en lägenhet ovanpå Nallens Livs och han har sett förändringarna.

– Jag var faktiskt en av dem som ställde till bråk här, säger han. Jag var illa ute med allt möjligt men en dag för sex år sedan bestämde jag mig, på mindre än ett dygn, att lägga av. Jag tog kontakt med Lars Andersson, som äger en del fastigheter här i Seved. Jag fick jobb som fastighetsskötare och jag har varit med och rustat upp källare, förråd och tvättstugor som jag själv varit med om att förstöra tidigare. Det känns som ett sätt att få betala tillbaka.

– Det har blivit mycket bättre här men Malmö stad borde göra mycket mera, fortsätter han. Titta här så trista utemiljöer vi har. Vi behöver upprustade trädgårdar och trivsamma mötesplatser. Nallens Livs är hjärtat i det hela, och det borde heta Nallens Frukt, Nallens Pizzeria och Nallens Torg!

Text och foto: Marie Bosund Hedberg

  • Fadi Taha kallar Nallens Livs för Seveds hjärta.