21 jun, 2021 Möllevången

Minibladet och BID Malmö gör tidning

Eleverna på Möllevångsskolan har gått en intensivkurs i MiniBladets reporterskola och fått göra en alldeles egen tidning. Den ska delas ut i Möllevångsområdet i samband med World Pride i Malmö senare i sommar.

Hur jobbar en journalist? Vilka frågor ska man ställa? Hur tar man en bra bild?

Det är många funderingar och idéer som surrar runt hos eleverna Rosa, Herman, Marco, Julia, Melissa, Arvid, Mathias och Nieves när de sitter högst upp i biblioteket på Möllevångsskolan. De förbereder sig för att gå till Folkets park som ligger tvärs över gatan för att göra en del fotojobb. Temat handlar om kärlek och eleverna ska tänka utifrån ett Prideperspektiv och devisen ”Alla har rätt att älska vem de vill”. Varje grupp ska ta minst fem bilder som sedan ska presenteras och få bildtexter.

– Tänk brett så att vi får mycket att välja mellan, säger kursledaren Magnus Erlandsson, journalist på MiniBladet.

Kul att göra tidning

Tredjeklassarna Arvid Olsson och Mathias Vasquez har bråttom iväg. De har kommit på hur de ska skapa ett annorlunda hjärta av de svarta och vita plattorna på en vägg i parken och ta en kärleksbild på det. Det märks att de gillar det här och Arvid Olsson ser fram emot att få göra en tidning.

De fortsätter genom parken. Vid lekplatsen hittar de Adam Westman och hans lilla dotter Zami. Här är det klockren kärlek och han ställer gärna upp på bild när Arvid lyfter sin mobil. Vid skejtbanan träffar de ett gäng killar och det går inte att missa vad deras brädor betyder för dem, så de får också symbolisera genuin kärlek.

Vi blir modigare

– Vi lär oss mycket hela tiden på den här kursen, säger Mathias Vasquez. Och vi blir modigare när det gäller att ställa frågor till folk och få dem att ställa upp på bild.

Madicken Söderholm Aspegren i skolbiblioteket

– Vi har valt ut eleverna till reporterskolan för att de allihop gillar att läsa och skriva, förklarar Madicken Söderholm Aspegren, elevassistent på fritids på Möllevångsskolan och den som håller ordning på barnen under kursen.

Minibladet är en redaktion med bas i Malmö. Här producerar man nyheter för barn i samarbete med flera dagstidningar i Sverige, däribland Sydsvenska Dagbladet. Arbetet sker i nära samarbete med skolor och bibliotek och minireportrarnas texter och bilder publiceras på Minibladets hemsida och i respektive dagstidning.

I vanliga fall pågår reporterskolan under terminerna. Kursen på Möllevångsskolan är en sommarspecial som genomförs i samarbete med BID Malmö och Malmö stads arrangemangsenhet.

Engagera unga på Möllevången

– Samarbetet med Minibladet är en fortsättning på det arbete som vi inlett med att engagera unga på Möllevången, säger Jeanette Berga, verksamhetsutvecklare på BID Malmö. Delaktighet och inflytande från alla dem som bor och verkar i ett område är en av hörnstenarna i det arbetet. Det fyrsidiga nyhetsbrevet som ges ut i samband med World Pride 2021 och som skapats av de unga är ett bra sätt att lyfta fram deras åsikter och tankar.

Komprimerad kurs

– Det är verkligen en komprimerad kurs, säger Magnus Erlandsson. På fem dagar går vi igenom grunderna i intervjuteknik, lär oss fotografera och skriva bra bildtexter. Eleverna har också fått göra ett reportage, skriva en insändare och göra en enkät på temat fri kärlek.

– Det gäller att ha fokus på tajmingen, fortsätter han. Det är en grupp 9–10-åringar som gärna börjar i ett högt tempo men som fort kan tröttna. Men jag blir ständigt överraskad av att möta barnen i reporterskolan, de är så ambitiösa och idérika.

– Det roligaste var nog att gå ut och göra enkäten, säger Melissa Emin, som ska börja i fyran i höst. Det var kul att träffa folk och ställa frågor som de ville svara på om vad som är fri kärlek och var de tyckte att de kunde vara sig själva. Jag kan nog tänka mig att bli journalist när jag blir stor.

Text: Marie Bosund Hedberg
Foto: Marie Bosund Hedberg och elever på Minibladets kurs