02 jun, 2022 Möllevången

Medlemsporträtt: Anna-Karin Wickström, relationsförvaltare på Stena Fastigheter

Flamman City är något som Anna-Karin Wickström, relationsförvaltare på Stena Fastigheter, är extra stolt över.

Samarbete är grunden

Anna-Karin Wickström har jobbat som relationsförvaltare på Stena Fastigheter sedan 2018. Hon är ansvarig för företagets arbete med social hållbarhet och det märks att hon brinner för sitt arbete.

Vi träffas på den nyöppnade fritidsgården Flamman City på Möllevången, ett projekt som hon är extra stolt över.

– Flamman City är ett bra exempel på hur fastighetsägaren och civilsamhället kan samarbeta för att skapa tryggare uppväxtvillkor för barn och ungdomar, säger hon.

Ungdomsgården är inget BID-projekt i dagsläget, men Anna-Karin hoppas att flera fastighetsägare inom BID Malmö ska vilja samarbeta med till exempel fältteamen inom Flamman City. Hon fortsätter med att förklara hur BID-modellen i Sverige tar ett större grepp än föregångaren från USA. BID står för boende, integration och dialog, tre ledord som också beskriver en del av hennes arbete på Stena Fastigheter.

Som relationsförvaltare jobbar hon nämligen med med fyra teman: trygghet, arbete, fritid och skola.

– Att det är helt och rent är en av hörnstenarna i att områden ska bli bättre, säger Anna-Karin och berättar om Broken Windows-teorin, som innebär att om man inte åtgärdar problem i ett område kommer det snabbt leda till skadegörelse och ett ökat förfall

Rent och snyggt

Rent och snyggt är en av de enklare åtgärderna för att förbättra områden. Relationsarbetet är mer komplicerat och svårt att mäta – men också ett väldigt viktigt arbete.

– Man kan jämföra det med att vara skogsägare. En skogsägare skördar träd som generationen innan planterat och planterar träd till nästa generation, säger hon.

Just den beskrivningen stämmer in väl in på arbetet Stena Fastigheter gör för ungdomarna i stan.

– På Möllevången går tyvärr bara hälften av högstadieeleverna ut med fullständiga betyg, och vi vet att ofullständiga betyg ger en sämre fortsättning i livet. Därför satsar vi mycket på samarbete med skolor och ungdomar, säger Anna-Karin Wickström.

Stena Fastigheter erbjuder bland annat läxhjälp – som i sin tur också kan leda till ett garanterat sommarjobb.

– Går du på läxhjälpen och uppfyller vissa krav får du sommarjobb även om du inte bor i en av våra fastigheter. Det har varit en bra morot för många, säger Anna-Karin.

Sommarjobbare

I sommar har Stena Fastigheter anställt drygt 120 sommarjobbare och tolv arbetsledare. Anna-Karin Wickström förklarar att det är ett utmärkt sätt att både hålla rent och snyggt i områden men och skapa gemenskap och trygghet. Ungdomarna har nämligen också som uppgift att arrangera aktiviteter för hyresgästerna under sommaren.

– I år har vi ett samarbete med Fastighetsägare BID Möllevången för att skapa flera sommarjobb till ungdomar. Via vår hemsida har ungdomar kunnat söka sommarjobb även hos andra fastighetsägare på Möllevången. I år tar Heimstaden och Rikshem emot en grupp och vi hoppas att fler fastighetsägare ansluter sig nästa år, säger Anna-Karin.

– Samarbetet är grunden

Samarbete är ett ord Anna-Karin nämner många gånger under intervjun. Hon betonar att det är hela grunden för både BID Malmö och Stena Fastigheters relationsförvaltning.

Flamman City är en ungdomsgård som Stena Fastigheter stöttar. Det är en enorm lokal med bland annat biosalong, musikstudio och gamingrum. Här finns också  samtalsrum där ungdomar kan få hjälp för att till exempel komma bort från kriminalitet. Varje dag kommer det 100–200 unga till verksamheten här.

– Det märks redan att det har blivit mindre destruktiv aktivitet på våra gator och gårdar. Flamman är en viktig byggsten i trygghetsarbetet, säger Anna-Karin.

Förutom allt Flamman City har att erbjuda i sin lokal arbetar de också uppsökande. Personalen går runt i området och pratar med ungdomarna för att berätta vad de har att erbjuda.

– Positiva förebilder är otroligt viktigt för unga och det erbjuder Flamman, säger Anna-Karin.

– Unga är framtiden

Unga är framtiden och den har Anna-Karin nämnt flera gånger under samtalet.

– Möllevången är en fantastisk stadsdel men med stora utmaningar. Samarbetet inom Fastighetsägare BID Möllevången ger Stena Fastigheter, och alla som bor och verkar här, förutsättningar att tillsammans skapa en positiv utveckling för området.

Text och foto: Jessica Hallbäck