Medlemsporträtt: Per Nimer, designchef på Nordsjö
– Vi vill bidra till att göra staden vackrare
– Nobeltunneln var ett självklart projekt för oss att stödja. Här kunde vi bidra till att göra en viktig plats i staden säkrare, vackrare och mindre skrämmande för dem som passerar dagligen.
Det säger Per Nimer, som är designchef på färgföretaget Nordsjö.
– Nordsjö är en stor arbetsgivare i Malmö stad. Vi ser det som en självklarhet att ställa upp där vi finns. Dessutom vill vi ju vara synliga, och att på det här sättet visa färgens kraft gör oss alla till vinnare: Sofielund, Malmö, Nordsjö.
Totalt förvandlad
2012 utsåg Belysningsbranschen Nobeltunneln till värst i Sverige med motiveringen ”En fruktansvärd tunnel, som en mardröm som aldrig tar slut. Den kan sätta skräck i den modigaste människan.”
I dag är den totalt förvandlad.
– Det var konstnärerna och barnen som gjorde det stora arbetet, säger Per Nimer. Genom vår medverkan ville vi visa vad färg kan göra för att skapa en gladare, säkrare och mer inbjudande stad.
115 år i Malmö
Nordsjö är ett av Sveriges äldsta varumärken för färg. Företaget startades i Malmö 1903. I dag ägs Nordsjö av AkzoNobel, som är en av världens största färgtillverkare. Det är också AkzoNobel som är medlem i Fastighetsägare Sofielund.
– Våra färger finns med på nästan alla ytor i staden. Vi gör tillsatsmedel för betongen som man bygger med, i asfalten på gatan och den vita färgen på övergångsställena. Man målar hus, dörrar, fönster och plank med vår färg, och för oss är staden alltså en mycket naturlig spelplats där vi både vill och måste vara delaktiga.
Bra för miljön
Nordsjös fabrik i Malmö har drygt 600 anställda och tillverkar årligen över 63 miljoner liter färg.
– Det är en helt ren anläggning, en helt sluten process, och en av de absolut modernaste färgfabrikerna i hela världen.
Per Nimer påpekar att färgernas innehåll har förändrats på senare år. I dag är alla moderna färger vattenburna.
– Dessutom är de dubbelt så bra som de gamla, säger han. De håller längre och är bättre för miljön. Hur mycket bättre förstår man kanske bäst om jag berättar att så lite som fem liter oljebaserad färg av den gamla typen gav lika mycket miljöskadliga utsläpp som en bilresa till Rom!
Ett sätt att stödja utvecklingen
Medlemskapet i Fastighetsägare Sofielund är ett sätt att stödja utvecklingen och hjälpa till att lösa olika behov i området. Men Nobeltunneln är bara ett av många exempel på Nordsjös engagemang. Allra vanligast är kanske de muralmålningar som företaget har sponsrat från Luleå i norr till Malmö i söder.
– Grundförutsättningen för muralmålningar är densamma som för tunneln: att vår färg kan bidra till att göra staden vackrare. I Malmö har vi stöttat muralmålningar bland annat på Moderna Museet, på Gamla Väster och i Holma.
Under 2019 kommer även Sofielund att få två muralmålningar som sponsras av Nordsjö.
Fakta om Nordsjö och AkzoNobel
AkzoNobel grundades 1646 i Sverige, då under namnet Bofors. I Sverige har bolaget cirka 2 700 medarbetare, fördelade på tolv orter och med varumärken som Nordsjö, International, Cuprinol och Jozo salt. Koncernen har totalt 45 000 medarbetare i över 80 länder.
Nordsjös fabrik i Malmö är Nordens största och tillverkar färg, lack, spackel och träskydd för såväl konsumenter som yrkesmålare.