02 jun, 2022 Möllevången

Medlems­porträtt: Magnus Ryberg, fastighets­chef på Rikshem

Magnus Rydberg fotograferad i gatumilj i centrala Malmö

– Lokalt engagemang är viktigt, och att få ungdomarna att känna sig stolta över sitt område är något vi jobbar med mycket, säger Rikshems fastighetschef Magnus Ryberg.

Ett medlemskap för kunskaper

 

Det regnar när vi ses. Magnus Ryberg är fastighetschef på Rikshem och skrattar lite när han säger att det är väl lite typiskt Malmöväder. Han pratar varmt om staden när han berättar om Rikshems medlemskap i BID Malmö sedan årsskiftet.

– Vi ser medlemskapet som ett utbyte av kunskaper. Vi lär oss mycket av BID och kan bidra med erfarenheter från vårt arbete. Vi ser också att vi kan applicera det vi får med oss på våra andra 13 orter, säger han.

En stark samhällsinriktning

Rikshem äger både bostäder och samhällsfastigheter i Malmö. De ägs av Fjärde AP-fonden och AMF Pensionsförsäkring AB, vilket innebär att de har en stark samhällsinriktning.

– Våra så kallade samhällsfastigheter är till exempel vårdcentraler och LSS-boenden som drivs av kommunen och regionen.

Samhället är ett återkommande tema under vårt samtal. Rikshem har gjort ett stort omtag i områdesutvecklingen och medlemskapet i BID Malmö föll sig därmed naturligt.

– Vi visste att det gått bra för BID i Sofielund och Möllevången och vi vill vara en del av den framgången, säger Magnus.

En trygghetscertifiering klar

Hittills har Rikshem hunnit med en trygghetscertifering där två av deras fastigheter besiktigades för att kolla till exempel säkerhetsrisker, otrygga punkter och brottsrisker. Man går helt enkelt igenom allt som behövs för att se till att det är en välmående fastighet.

– Vi planerar också en trygghetsvandring där vi går runt med hyresgäster och polis för att identifiera platser som kan bli tryggare, säger Magnus Ryberg. Det kan till exempel handla om störande trafik eller om platsere där det kan förekomma droghandel.

Satsar på sommarjobb

Förutom arbetet med trygghet har Rikshem identifierat ungdomar som en viktig grupp i arbetet med sina områden. En viktig del i Rikshems arbete med social hållbarhet är sommarjobb. Sedan starten har cirka 1 200 ungdomar i åldern 16–19 år sommarjobbat hos Rikshem.

I år företaget valt att samarbeta med BID Malmö  och Stena Fastigheter för att ta emot sommarjobbare i de områden där de har fastigheter.

– Lokalt engagemang är viktigt, och att få ungdomarna att känna sig stolta över sitt område är något vi jobbar med mycket, säger Magnus.

Han hoppas att ungdomarnas arbete ska göra att alla deras hyresgäster känner stolthet i de områden de bor i.

– Malmö är en stad fylld olika miljöer som hav, parker och stadsbebyggelse, men den har också en stor bredd av kultur. Staden har dessutom gått från att vara en renodlad arbetarstad till att få plats med fler tjänsteyrken, så det är en väldigt spännande miljö att bo och arbeta i. Det finns ett stort driv, säger Magnus.

Men allt det här innebär också utmaningar.

– Mångfald innebär också många viljor, vi måste vilja ungefär samma saker för att det ska bli hållbart framåt. Men viljan och samverkan finns och för det sistnämnda är BID Malmö gud värt, säger Magnus och ger sig åter ut i ett regnigt Malmö.

Text och foto: Jessica Hallberg