Matteundervisning på nytt sätt
”Räkna på riktigt” är ett samarbete med Smart matte och BID Malmö, som bygger på verkliga exempel från yrkeslivet. Ett tjugotal verksamheter är representerade i boken, bland andra äldreomsorgen i staden, Stena Recycling, Rosengård Fastigheter, Bravida, Sysav, LRF, Stadex och BID Malmö. Räkneexempel och information från oss hittar du här.
Tanken är att någon från BID Malmös fastighetsägare kan vara med på en lektion, första gången på Möllevångsskolan. Det tar cirka en timme och är en möjlighet för elever att möta yrkeslivet. Hör av dig om du kan ställa upp!
Matte från verkligheten
Matte är ett ämne elever ofta tycker är komplicerat. Många förstår dessutom inte varför man måste lära sig krångliga saker som ekvationer. Det försöker författaren Pär Nershed ändra på genom att koppla ihop skolan med näringslivet:
– Det hela startade när min dotter hade svårt för matte. Då kastades jag tillbaka till tiden när jag själv gick i skolan och också tyckte att ämnet var knepigt. Eftersom jag jobbat med att koppla ihop skolan med näringslivet på olika sätt tidigare låg idén om att göra matte tillsammans med företagen nära till hands.
Pär började prata med skolor och företag. Han märkte att intresset var stort och skapade den första smartmatteboken tillsammans med företag i Ystads kommun. Nu har boken gjorts i ett 40-tal kommuner runt om i Sverige.
Företagen bidrar själva med matteproblemen, vilket gör att talen som ska räknas är tagna direkt från arbetslivet.
– Det är allt från fastighetsbranschen till bilmekaniker och räddningstjänsten, säger Pär.
Eleverna får till exempel räkna ut hur mycket medicin en patient ska ha, hur mycket avfall som Malmöbor sopsorterar eller vad hyran blir efter en höjning. Det ger en bra inblick i vad matte används till i livet, och många blir förvånade över hur stor roll matte har i de flesta yrken. Mötet med företagen blir också en hjälp till att väja väg i till exempel gymnasievalet.
Inte bara mattebok
Räkna på riktigt började som en mattebok med räkneexempel från arbetslivet men utvecklades snabbt till en workshop på skolorna där eleverna får träffa företagen som bidragit med exempel. Workshopen visade sig vara en succé. Eleverna förstår varför de har användning av matten, företagen får träffa framtida medarbetare och lärarna får inspirerade barn att jobba vidare med.
I Malmö besöker Pär bland annat eleverna i Möllevångsskolan nu i vår. Det är främst 8:or och 9:or som går workshopen som är helt gratis för skolan, de enda matteläraren behöver göra är att hitta en tid.
Det uppstår magi
– Magin som uppstår när företagen träffar eleverna är underbar, säger Pär.
Och det är inte bara mattelärarna som gillar konceptet, studie- och yrkesvägledare jublar när eleverna får träffa företagen. Företagen i sin tur tycker det är fantastiskt att få träffa framtida medarbetare och visa upp sitt yrke.
– Framåt hoppas jag att fler kommuner ansluter sig – kanske till och med grannländerna, säger Pär.
Han hoppas också att fler olika företag ansluter sig så att bredden blir större och fler elever får räkna matteproblem från sitt drömyrke.
Text och foto: Jessica Hallbäck