27 nov, 2020 Möllevången Sofielund

Maja Manner ger kraft åt ungdomarnas idéer

Närbild

Maja Manner är samhällsutvecklare och arbetar för BID Malmö, bland annat med projekt som ska stärka ungdomarna i Sofielund och Möllevången.

För ett år sedan fick Fastighetsägare BID Sofielund ta emot ett internationellt pris för framgångsrika insatser för ett tryggare område. Den positiva utvecklingen fortsätter i olika samarbeten mellan fastighetsägare, näringsliv och boende.

– BID-modellen i Malmö är ett perfekt exempel på hur bra det kan bli när alla vill någonting tillsammans, säger Maja Manner, affärsstrateg med inriktning på hållbar samhällsutveckling.

Maja Manner är anställd på ingenjörs- och arkitektbolaget Afry. En dag i veckan finns hon som konsult i BID Malmös lokaler. Här jobbar hon bland annat med olika projekt som ska skapa lokalt engagemang, arbetstillfällen och möjlighet för de boende att påverka utformningen av sin närmiljö. Då är samverkan ett av nyckelorden.

Hennes sätt att berätta om sin tidigare karriär visar på ett stort engagemang för det hon ger sig in på – som dokumentärfilmare med stort intresse för miljöfrågor och mänskliga rättigheter, som kulturproducent och som egen företagare med inriktning på hur man leder processer.

Hittat rätt

– Jag har alltid varit intresserad av hållbar samhällsutveckling, men för tjugo år sedan trodde jag inte att en humanist som jag skulle kunna få jobb på ett större teknikkonsultföretag, säger hon. Men för tre år sedan hörde Afry (dåvarande ÅF) av sig och ville anställa mig för att utveckla affärsområdet tidiga skeden inom samhällsbyggnad. Det kändes som att jag hittade helt rätt!

Afry erbjuder specialister inom arkitektur, byggnationer, energi, design, vatten, miljö och energi. De sponsrar också verksamheten inom BID Malmö genom att ”låna ut” sin affärsstrateg några timmar i veckan. Så nu varvara Maja Manner sina stora nationella och internationella projekt med insatser som ska stärka tryggheten och trivseln i Sofielund och Möllevången.

Saker blir gjorda

– Jag kom i kontakt med BID Sofielund för tre år sedan och blev fascinerad över hur man arbetar. Det är sällan ont om idéer bland dem som möts runt det stora konferensbordet på BID Sofielunds kontor. Och saker och ting blir gjorda eftersom BID-modellen har kraft att samordna. Det är ett sätt att arbeta som jag gillar.

Tillsammans med de boende

– Under det senaste året har vi tillsammans med den ideella föreningen Tillsammans i förening dragit igång Tillsammans i entreprenörskap och det har gett spännande resultat. Bland annat har 40 ungdomar gjort sommarpraktik med syfte att utveckla idéer av och för ungdomar som stärker det lokala engagemanget. De har bland annat bildat en tjej- och en killgrupp och snart finns det även en barngrupp. Man samlas till föredrag, filmvisning, bakkurser och läxhjälp.  Det finns också beslut på att utveckla ett ungdomsrum i Garaget, och nu är nya företag på väg att startas.

I somras fick några av praktikanterna göra en undersökning om närmiljön och olika trygghetsfrågor i Sofielund bland sina jämnåriga. Det gav en väldigt tydlig bild av vad ungdomarna tyckte och kände för att bo i området.

– Många kände sig otrygga på specifika platser och det berodde bland annat på att gatubelysningen inte var så bra överallt. Där kan vi nu knyta ihop Afrys experter på ljusdesign med Malmö stad, fastighetsägarna och ungdomarna.

Hållbar stadsplanering

Utåt sett kan Maja Manners insatser tolkas som korta projekt, men hon är noga med att påpeka att det hela tiden handlar om långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

– Det handlar om många bäckar små, där flera små insatser skapar en hållbar helhet, säger hon. Bra exempel är det vi gör med ungdomarna med insatser som gör att de känner sig sedda, får möjlighet att vidga sina vyer och stöd att utveckla egna idéer. Det ger långsiktiga effekter. Vi utvecklar de tankarna genom att arbeta med elevråden på flera skolor, och även förskolor, i Sofielund för att få en samlad bild av barns och ungas perspektiv och upplevelser.

– Den stora fasadmålningen på Kristianstadsgatan som invigdes för några månader sedan är ett annat exempel. Organisationen Artscape som gjorde den ska tillsammans med Afry gestalta fler fasader, vissa av dem tillsammans med ungdomar och andra som bor i området.

Tomma lokaler får nytt liv

Stadsbild

Maja Manner på promenad på Friisgatan i ett kvarter som fylls med butiker, kaféer och restauranger.

Vi går en kort promenad längs Friisgatan, en av Maja Manners favoritgator i området med sina många bevarade gamla hus, små butiker, kaféer och restauranger.

– Pandemin och vintermörkret har släckt ner mycket. För att göra det lite mera trivsamt planerar vi en vintervariant av Urban Window Gallery som designern Jeanette Gostomski och BID Malmö genomförde i somras. Det blir ett stråk med installationer av lokala konstnärer som ger tillfälligt nytt liv åt skyltfönstren i lokaler som står tomma.

Fotnot: Sommarpraktik och analyser av ungdomars syn på Sofielund med Tillsammans i förening har skett med stöd av Case Sofielund, ett projekt som finansieras av ERUF/Tillväxtverket.

Text och foto: Marie Bosund Hedberg