Kraftsamling bland boende och företagare på Möllevången
Det var det mångkulturella Möllan som lockade Oscar Villata till Malmö för snart tjugo år sedan. Han har följt utvecklingen kring Möllevångstorget på nära håll, både som näringsidkare och som boende. Han vill arbeta i den nystartade trygghetsprocessen BID Möllevången – men också se engagemang även från andra parter.
– Det är fastighetsägarnas ansvar att få bukt med bostadssituationen här, säger han. Lyxrenoveringar har lett till att ingen har råd att hyra här och det i sin tur leder till tomma lokaler. När min fastighetsägare satte in ett nytt kök höjdes min hyra med 25 procent.
Oscar Villata driver Kaffebaren på Möllan, eller ”stället med de röda bänkarna” i ena hörnet av Möllevångstorget. Numera bor han på andra sidan torget, det som han vill kalla för sitt andra hem.
Torghandeln pågår för fullt ute på torget men det är inte den som lyfts fram just nu.
– Knarkhandeln sker fullt öppet tvärs över gatan, säger Oscar Villata. Jag vill inte oroa mig för att passera här tillsammans med mina barn. Men bevakningen av vad som händer har varit urdålig och brottsanmälningar har inte följts upp. Nu, när BID Möllevången startar, så håller både polisen och politikerna med om det. Och de har lovat bättring.
Glöm inte de boende
Oscar Villata vill se en mångfacetterad styrelse för BID Möllevången under de kommande åren.
– I Sofielund märks mest de stora fastighetsbolagen, men här finns 3 335 näringsidkare av olika slag. Och glöm inte bostadsrättsföreningarna, de som är medlemmar där bor också i det här området. Även kulturföreningarna bör kunna bidra med nyttiga synpunkter.
I Sofielund arbetar städpatruller för att få bukt med nedskräpningen och liknande grupper ska finns i Möllevången.
– Det blir klotter och nedskräpning när man får en känsla av att ingen bryr sig, säger Oscar Villata. Det är dessutom svårt att hitta en papperskorg – de är alldeles för få och de borde ha en synligare färg än mörkgrönt.
Viktiga erfarenheter från Sofielund
– Ett nätverk liknande det som arbetar i BID Sofielund skulle vara värdefullt för oss här i Möllevången, säger Sven Sturesson, vice ordförande i bostadsrättsföreningen Stenbocken.
Stenbocken omfattar fastigheter mede både bostäder och kommersiella lokaler på Bangatan, Sofielundsvägen, Södervärnsgatan och Ahlmansgatan.
Föreningen är igång med en omfattande renovering av framför allt utemiljön. Besluten när det gäller trädgård och områdesskydd är fattade men styrelsen uppskattar möjligheterna att få stöd från polisen och kommunen kring bland annat övervakningskameror och effektiv belysning.
– Möllevången är ett fantastiskt område men det pågår saker som vi inte vill ha här, säger Sven Sturesson. Tillsammans med andra som bor eller arbetar här kan vi hitta fler ingångar till hur Möllevången ska bli ett tryggare område.
Folk ska flytta till Möllevången
Emma Cedermarker är fastighetschef på MKB Fastighets AB. Hon har arbetat i tre år i BID Sofielund och sitter i föreningens styrelse. Hon finns med när processen nu fortsätter som en parallell i Möllevången.
– Vi kan inte kopiera det vi har gjort i Sofielund, men vi kan använda samma metodik, säger hon. Det är en styrka att medlemmarna representerar så många olika infallsvinklar på det som bygger vårt samhälle. Fastighetsägare, polisen, politiker, tjänstemän, näringsidkare, företagare och boende har arbetat tillsammans och det betyder att föreningen blivit kraftfullare, den kan tala med en röst. Och vi kan göra flera saker samtidigt.
– Det har hänt mycket med utvecklingen av Seved och Sofielund till ett tryggare område, fortsätter hon. Förr var det svårt för dem som flyttade dit att känna sig trygga. De var okända för dem som ”styrde” i kvarteren. Nu visar mätningarna att tryggheten har ökat. Det har också blivit mindre klotter och nedskräpning och det spelar också stor roll.
MKB har 850 lägenheter i det nya processområdet som omfattar Möllevången, Rådmansvången, Triangeln och Södervärn. Bolaget äger också 5 500 kvadratmeter kommersiella lokaler, framför allt butiker i gatuplanet.
– Möllan är en mötesplats med ett unikt nattliv, och det som skapar en positiv puls ska naturligtvis få vara kvar. I vårt fokus som bostadsbolag finns förstås ansträngningarna för att folk ska flytta till Möllevången och vilja bo kvar där, säger Emma Cedermarker.
Läs kommentaren också från Zeljko Pavlovic, fastighetschef på Willhem AB i Malmö.