23 nov, 2020 Möllevången Sofielund

Klicka dig genom Malmös historia

Hand med mobiltelefon

Så här funkar appen: välj ett stopp och rikta mobilens kamera mot huset. Då får du se hur det såg ut förr i världen.

Vill du veta vem som har bott i ditt hus före dig? Finns det en spännande historia om din gata som du inte har haft en aning om tidigare?

Just nu finslipar förläggaren Jeanette Rosengren och designern Charlotte Rodenstedt tillsammans med BID-föreningarna detaljerna till det som ska bli en del av en app fylld med kunskap bland annat om livet på Möllevången och Sofielund då och nu. Lagom till jullovet beräknar de att appen, som heter Be Here Then, ska vara klar i sin nya version och kunna laddas ner till mobilen.

Snart ger de sig ut på en provrunda för att tillsammans med samarbetspartnern BID Malmö testa de tolv stopp som finns utsatta på den digitala kartan mellan konsthallstorget och Folkets park. Appen finns redan med stopp på gator i Lund, Helsingborg och Kristianstad.

– Be Here Then ska fungera som ett slags folkbildning som kan engagera hela familjen, säger Jeanette. Det vi visar kan hjälpa folk att förstå varför det har hänt så mycket just i kvarteren kring Möllevångstorget och Folkets park. Här finns mycket politisk historia, det var ju här som arbetarrörelsen tog fart.

Hus med historia

Jeanette Rosengren låter huset där hon själv har bott vara ett av stoppen i den nya appen. På Möllevångsgatan 53 bodde Carl Gustaf Schröder, syndikalist och redaktör som startade tidningen Nya folkviljan 1906. Så småningom lämnade han tidningsvärlden och blev i stället försäljare av ”franska försiktighetsartiklar”.

Två kvinnor utanför ett hus

Charlotte Rodenstedt och Jeanette Rosengren har byggt appen Be Here Then för boende, turister och andra nyfikna som vill lära sig mera om Möllevången och Sofielund. Adressen Möllevångsgatan 53 är ett av stoppen i appen.

Jeanette och Charlotte har kreativiteten som ledstjärna i allt de jobbar med men de har helt olika bakgrunder. Jeanette driver bokförlaget Kira på Monbijougatan med inriktning på böcker som handlar om Skåne, Malmö och historia. Hon är specialiserad på Malmös historia och har gett ut flera böcker om staden. Dessutom leder hon stadsvandringar, utbildar i släktforskning och håller föreläsningar om Malmö.

Prisbelönt designer

Charlotte Rodenstedt är grafisk designer på företaget Bloody Honey och har vunnit flera branschpriser för sina filmproduktioner. Förra hösten ansvarade hon tillsammans med Bombina Bombast för animationerna till Skönheten och odjuret på Malmö Opera. Nyligen uppmärksammades hennes scenanimationer till Falstaff, som just haft premiär på samma ställe.

I september presenterade Charlotte en app om konsten i Malmö, som beställts av MKB, och i vår kommer en app om ekoanläggningarna i Augustenborg.

Följa Möllevångens historia

Hjalmar Falck är verksamhetschef på BID Malmö och såg möjligheterna att lyfta fram Sofielunds och Möllevångens historia med en app, och både Charlotte och Jeanette tackade ja till uppdraget. De förklarar att Möllevången är deras favorit bland Malmös stadsdelar.

De har inga problem med att dela på arbetsuppgifterna – Charlotte sköter ”det tekniska” och Jeanette föreslår stopp och skriver alla texter.

Charlotte betonar att man måste ge sig ut på promenad och klicka fram det man vill lära sig mera om – det går inte att sitta hemma och bläddra.

– I dessa covidtider kan det vara smart att träffas ute. Att gå på museum, fast utomhus, säger hon.

Fotnot: appen Be Here Then är gratis och finns på Apples App Store och Google Play.

Text och foto: Marie Bosund

Karta

Snart är texter och bilder till stoppen på Möllevången klara.