08 nov, 2019 Sofielund

Fastighetsägare BID Sofielund i internationell tävling om bekämpning av ungdomskriminalitet

Processen BID Sofielund vann den svenska deltävlingen till European Crime Prevention Award, ECPA. Representanter från Fastighetsägare BID Sofielund tog emot prischecken på 20 000 kronor av Brås tillförordnade generaldirektör Björn Borschos. Från vänster: Freddy Nilsson, kommunpolis, Hjalmar Falck, verksamhetschef Fastighetsägare BID Sofielund, Andreas Schönström (S) kommunalråd, Karl Kronkvist, Malmö universitet, Anna-Karin Ivert, Malmö universitet, Andy Roberts, lokalpolisområdeschef Malmö norr, Jan Svärd, ordförande BID Sofielund, Björn Borschos, Brå, och Madeleine Blixt, Brå. Foto: Martin Olson

För fem år sedan startade processen BID Sofielund som ett samarbete mellan Fastighetsägare BID Sofielund, Malmö stad och Polisområde Malmö. Syftet var att med brottsförebyggande åtgärder skapa trygghet i Seved och södra Sofielund, ett område som klassats som ett särskilt utsatt område.

Sedan dess har BID Sofielund breddat samarbetet med olika myndigheter och forskare vid Malmö universitet.

På fredagen den 8 november utsåg Brottsförebyggande rådet, Brå, Sofielundsarbetet som det svenska bidraget i den internationella tävlingen European Crime Prevention Award, ECPA. Fastighetsägare BID Sofielund har framgångsrikt genomfört åtgärder som uppfyller årets tema, att förebygga narkotikarelaterad ungdomsbrottslighet. Finalen sker i Helsingfors den 12 december.

Ett partnerskap

– Vår process är en partnerskapslösning där utveckling av stadsdelen Sofielund i Malmö sätts i fokus, säger säger Jan Svärd som är ordförande i Fastighetsägare BID Sofielund. Vår processmetod bygger på samverkan och samarbete för att komma till rätta med problemen inom vårt område. Bygga upp ett område där man både känner sig trygg och trivs. Erfarenheten visar att genom BID skapas en positiv förändring för en stadsdel där hela stadsdelen involveras. Fastighetsägare, affärsidkare, boende, bostadsrättsföreningar och föreningslivet – alla är med och påverkar.

– Nätverket har haft både bredd och kraft i sitt arbete, inkluderat många aktörer och genomfört en rad åtgärder, både sociala och situationella, säger Madeleine Blixt som är projektledare på Brottsförebyggande rådet. Arbetet har skett mot såväl droger som annan kriminalitet och ordningsstörningar i området och skapat trygghet för de boende.

Forskarna följer arbetet

I Sofielund har man haft möjlighet att samarbeta med forskare i ett tidigt skede. Kriminologer vid Malmö universitet har kartlagt trygghets- och problembilden i staden såväl som i mindre områden. Arbetet har i stor utsträckning skett kunskapsbaserat och visat på resultat.

Andy Roberts, chef för lokalpolisområde Malmö Norr och Freddy Nilsson, kommunpolis lokalpolisområde Malmö Norr har deltagit i BID-processen redan från början.

– Vi är oerhört stolta över att få ta emot utmärkelsen tillsammans med våra samverkanspartners, säger de. Vårt uthålliga arbete har gett utdelning på flera sätt. Det är viktigt att polisen har fortsatt stark lokal närvaro och att vi tillsammans arbetar med det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i Södra Sofielund.

Även polisledningen gläds över uppmärksamheten

– Jag gläder mig åt det framgångsrika arbetet som vi genomför tillsammans med andra i syfte att minska den drogrelaterade brottsligheten och att det blir uppmärksammat, säger Carina Persson som är regionpolischef i polisregion Syd. Att fokusera på arbetet med ungdomar och mot narkotika är nödvändigt för att minska risken för rekrytering till organiserad brottslighet. Jag hoppas att bidraget får framgång vid Best Practice-konferensen i Helsingfors i december så att det goda arbetet i Malmö får den plats på kartan som det förtjänar.

Fakta om Fastighetsägare BID Sofielund

Fastighetsägare BID Sofielund startade 2014 som ett samarbete mellan fastighetsägare, bostadsrättsföreningar, byalag, föreningar samt stora och små företag för att öka tryggheten i området. Övriga samarbetspartners är bland annat Malmö stad, polisen och Länsförsäkringar. BID är en förkortning av Business Improvement District, en stadsdelsstärkande process som genomförts i bland annat New York och Hamburg.

Text: Marie Bosund och Hjalmar Falck

Läs mer