Insamling finansierar bok om musikklubben Plan B
Under åren med festivalen på Norra Grängesbergsgatan har fotona därifrån lockat många. Bakom dem står fotografen Gianluca La Bruna, som även dokumenterat Plan B:s resa som musikscen. Nu ska bilderna från Plan B bli bok med hjälp av en crowdfundingkampanj, som slutar på måndag den 16 november.
Urvalet blev en utmaning
2 300 svartvita bilder från musik- och klubblokalen Plan B på Norra Grängesbergsgatan blev en utmaning för fotografen Gianluca La Bruna.
– Jag tog en massa vackra bilder för att locka folk till Plan B, förklarar han. Men när det skulle bli en bok fick bara 150 foton plats.
Snart trycks hans bok Plan B – The Photobook, med undertiteln Everybody needs a Plan B. För Gianluca La Bruna betyder det ett lyckligt slut på en idé som har fått växa fram under de senaste två åren. Hans bilder har valts ut och fått en röd tråd av den grafiska formgivaren Sara Andersson och det lokala Kira förlag som trycker och distribuerar.
Insamling till tryckningen
– Det kostar pengar att ge ut en bok och för att klara det har jag startat en insamling på nätet, en crowdfunding, för att åtminstone kunna betala tryckkostnaderna, berättar Gianluca. Insamlingen, som har pågått i en månad, har gått bra och boken trycks även om jag inte når ändå fram.
Han ler när han berättar om arbetet med att marknadsföra boken och beskriver det som ett heltidsjobb för fem personer.
– Jag har lärt mig mycket av att göra allting själv, förklarar han. Nu gläder jag mig åt att boken, som trycks i tusen exemplar, ska finnas bland annat på bibliotek, i bokhandeln och på Moderna museet Malmö.
Nyfiken på Plan B
Gianluca och hans fru kom till Malmö från Livorno i Toscana för sex år sedan. De väntade barn och ville bilda familj i ett tryggt land. Malmö var perfekt för dem med närheten till Kastrup och två timmars flyg hem till Italien ibland.
– Jag råkade läsa en intervju med Carlo, Moraea och Viktor som jobbade med det som skulle bli Plan B. Jag blev väldigt nyfiken och tog kontakt. Jag har alltid förknippat fotografering med musik, så jag var i lokalen nästan dygnet runt och plåtade konserter, publik, miljöer och stämningar. Jag räknade ut att jag har bilder från sammanlagt 600 konserter mellan 2015 och 2019.
Han lade ut sina bilder på Facebook och Instagram och fick många följare som gillade dem, antingen de hade varit på plats eller bara såg fina kompositioner.
”Osynlig” som fotograf
– Det var ingen som brydde sig om att jag var där med min kamera, jag var ju alltid där. Det är perfekt om man kan få vara ”osynlig” som fotograf. Det märks också på hur jag har jobbat. En del tittar in i kameran, andra är bara uppslukade av konserten eller av varandra.
I Livorno pluggade Gianluca till landskapsarkitekt samtidigt som han jobbade som socialarbetare. Intresset för att fotografera kunde han odla mellan tentorna och då fotograferade han ofta musikfestivaler. Men det var när han kom till Malmö som han bestämde sig för att fokusera på sitt bildskapande.
Aktuella utställningar
Hans bilder på Facebook och Instagram har gett ringar på vattnet. När Moderna museet i Malmö hade sin utställning med Andy Warhols konst förra året ville dåvarande chefen John Peter Nilsson att Gianluca skulle ställa ut 42 av sina foton. John Peter Nilsson har också fått äran att skriva förordet till ”Plan B, The Photobook”.
Just nu finns Gianluca med i en samlingsutställning med dokumentärbilder på Arbetets museum i Norrköping. Och under Gallerinatten i Malmö i september ställde han ut i sitt mörkrum på Norra Grängesbergsgatan.
Numera bor Gianluca med sin fru och tre barn i Möllevången och han betonar att de verkligen trivs här.
– Det är ett annat sätt att leva här i Malmö. Jag har tvingats att se saker och ting på annat sätt än när jag bodde i Livorno. Här finns en mångfald och man får uttrycka sig själv utan att andra dömer en.
Vill du bidra till tryckningen av Plan B – The Photobook? Gå in på Indigogo
Text: Marie Bosund Hedberg