04 nov, 2022 Sofielund

BID-sam­arbetet inspirerade till husköp för minsta med­lemmen

Torben och Lotte Ohlander sitter på trappan till sitt his på Idunsgatan.

BID Malmös verksamhet är en viktig anledning till att Torben och Lotte Ohlander gick vidare med sitt köp av Idunsgatan 22.

Fastigheten på Idunsgatan 22 hade stått tom ett år när paret Torben och Lotte Ohlander köpte huset, och ingen av deras vänner tyckte att affären var en bra idé. Men det hindrade dem inte, och nu har de tusen idéer om vad de vill göra med huset – och ett engagemang som bubblar.

– Vi ville ha ett projekt vid sidan av våra vanliga jobb, något där vi kunde hjälpa andra och involvera barnen och vänner i det, säger Lotte.

De hoppas att huset ska kunna gå plus minus noll, kanske hyra ut en del till en verksamhet som drar in pengar och låta resten av huset vara till projekt och människor som av olika anledningar inte har så mycket pengar. Det kan vara att låna ut boende till flyktingar eller tillhandahålla lokal till föreningar.

– Husets läge är bra. Vi hade kunnat hyra ut allt i morgon om vi hade lagt ut en annons, men vi vill hålla fast vid vår idé, säger Torben Ohlander

Lite chockartat

När de tog över huset var skicket något som de först var lite chockade över.

– Min första tanke var att riva och bygg nytt, men sen satt vi lugnt i båten och tog kontakt med en arkitekt som sa ’lappa och laga’. Det är klimatsmart och trevligare om huset får växa fram med tiden, säger Lotte.

Så i somras tog de hjälp av massa vänner som gjorde i ordning lägenheten på ovanvåningen på en dag. Paret Ohlander hade nämligen fått en förfrågan om de kunde ta emot en familj från Ukraina.

– Det är härligt att komma i kontakt med människor som jobbar för ett bättre samhälle, säger Lotte. Rent egoistiskt så har det gett en massa bra energi och det är ju just det som är tanken med huset.

– Vi vill engagera vänner och barnen i att göra något vettigt, lära sig saker och träffa människor som man annars inte skulle stöta på. Vi vill vara en positiv kraft i samhället, säger Torben.

Ingen lyxrenovering

Torben jobbar 80 procent för Malmö stad med att digitalisera olika verksamheter. Lotte är barnmorska och operasångerska och har den senaste tiden jobbat mest med operan, som är väldigt intensiv i perioder. Planen är att fortsätta så: de kommer alltid att vilja ha ett finger med i huset, oavsett vad det kommer att innehålla för verksamheter.

– En sak som är säker är att vi inte kommer lyxrenovera och sälja om två år, säger Torben.

Att göra i ordning lägenheten var första steget och nu tar de projektet en vecka i taget. Just nu funderar de på vad som ska bli nästa steg. De har idéer om att ta in start-ups som jobbar med miljöfrågor, göra plats för arbetssökande och kanske använda framsidan för hyrcyklar åt Malmö stad. De är öppna för idéer kring vad man skulle kunna göra med huset.

– Vi har alltid varit intresserade av att hjälpa och dela med oss. Och vi vill att våra barn ska förstå hur viktigt det är att ge tillbaka till samhället genom få en bild av hur alla samhällets delar ser ut, säger Torben.

BID Malmö inspirerade

Torben och Lotte Ohlander är BID Malmös minsta medlem, och föreningens verksamhet är en viktig anledning till att de gick vidare med husköpet.

– Vi var på några verksamhetsträffar innan köpet för att få en bild av att vara fastighetsägare och för att få träffa människor i branschen som kan hjälpa till med idéer, säger Torben.

Att BID Malmö fanns närvarande i området bidrog starkt till att Torben och Lotte genomförde köpet av fastigheten, eftersom de visste att det är ett långsiktigt arbete som redan pågått i flera år och som gett goda resultat.

De gillar också att ha BID Malmö som bollplank eftersom de själva har många funderingar kring vad de kan göra med fastigheten.

– Det är till exempel väldigt mycket cykeltrafik precis utanför huset. En idé är därför att öppna ett kafé och blombutik för förbipasserande och boende i området, säger Lotte.

Tror på Ödet

Fastigheten på Idunsgatan heter Ödet.

– Det var vårt öde att vi skulle köpa huset, säger Lotte. Och om det går bra här är blir vi kanske sugna på att köpa fler och göra samma sak med dem. Vi vi får helt enkelt ställa upp på ett nytt reportage om ett år eller två, så får vi se om det blivit succé eller fiasko, eller något mittemellan.

Text och foto: Jessica Hallbäck

  • Kanske kan här bli lokal som hyrs ut med tiden?
  • Mycket görs med hjälp av vänner och familj.
  • Nu väntar renoveringar och ombyggnader och det får ta sin tid.
  • Vi kommer inte att lyxrenovera och sälja, säger Torben.