10 nov, 2016 Sofielund

Högtryck för solceller på Sofielund

Den stora satsningen på solceller i Sofielund.

Solceller är toppen! Från vänster: kommunalrådet Milan Obradovic, ordförande Jan Svärd, affärsutvecklare Johan Hörlin på E.ON samt handläggaren Pauline Antolak från Naturskyddsföreningen firar att solcellsprojektet på Sofielund nu är på gång.

Nu har vi tagit ”det första skruvtaget” för den stora satsningen på solceller i Sofielund. Sju fastighetsägare installerar solcellsanläggningar på taken till nio olika hus i området – sammanlagt 900 kvadratmeter.

Solpanelerna ingår i ett projekt för att undersöka hur man får bäst nytta av solceller i stadsmiljö.
 Projektet drivs av E.ON och Fastighetsägare Sofielund – med stöd av forskningsmedel från Naturskyddsföreningen och i samarbete med Malmö stads stadsbyggnadskontor.

Först ut är bostadsrättsföreningen Cykeln i Sofielund, och här samlades representanter på onsdagen för alla inblandade samt massmedia.  Jan Svärd är ordförande i både bostadsrättsföreningen och Fastighetsägare Sofielund. Och han lyste som – just det! – en sol.

– Vi är en liten förening med bara 13 lägenheter, sa han. Men alla här är oerhört miljömedvetna och vi är övertygade om att det kommer att gynna oss i framtiden.

Milan Obradovic är kommunalråd med ansvar för teknik och miljö i Malmö. Han sken i kapp med Jan Svärd.

– Solcellssatsningen här i Sofielund, där fastighetsägare, näringsliv och stad krokar arm, är ett utmärkt exempel på hur vi minskar jordens uppvärmning på lokal nivå, sa han bland annat.

Även Naturskyddsföreningen hyllade projektet.

– Det är kul att samarbeta med E.ON i ett sådant här projekt. Det är ju pengar från deras kunder som har byggt upp den fond som nu stöttar projektet, sa Pauline Antolak som är handläggare för Bra Miljöval där.

Läs mer om solcellsprojektet

Läs mer om starten för solcellsprojektet på Sofielund i Skånska Dagbladet, Sydsvenskan, Lokaltidningen eller hos Socialdemokraterna på Facebook.