13 jun, 2021 Möllevången

Historisk mässings­skylt pryder konstverket Paradise Lost

Överlämning av mässingsskylt

Peter Hjalmar, E.ON:s regionchef syd, räcker över mässingsskylten till Viktor Baum, projektledare på E.ON syd, som ser till att den kommer på plats.

Malmö kommun har utsett Robbin Carlzons stora muralmålning på E.ON:s transformatorstation vid Möllevångstorget till ett permanent konstverk. Häromdagen kom mässingsskylten på plats och nu arbetar BID Malmö och E.ON för att hela byggnaden ska dekoreras med gatukonst och att området i hjärtat av Malmö ska bli en rekreationsplats.

Det var förra sommaren som konstnären Robbin Carlzon avslutade sitt konstverk, Paradise Lost, längs den 26 meter långa väggen vid Kristianstadsgatan 1. Han förklarade att han med sitt verk ville beskriva den konstiga samtiden och att det är upp till betraktaren att avgör vad man vill se. Han hoppades att väggen skulle bli en snackis för dem som passerar eller sitter på någon av krogarna i närheten.’

Konstnären framför sitt konstverk

Robbin Carlzon, välkänd gatumålare, har skapat konstverket Paradise Lost på E.ONs transformatorstation vid Möllevångstorget.

Robbin Carlzon bor i kvarteret och blev kontrakterad för uppdraget av den ideella föreningen Artscape, en av världens ledande organisationer för gatukonst. Sedan 2014 arbetar Artscape för att lyfta fram gatukonsten i Sverige. Hittills har man styrt projekt i över 30 kommuner och skapat 150 muralmålningar. Nu är man tillbaka i Malmö för nya uppdrag i Sofielund och Möllevången. Håll koll här på hemsidan för nyheter om planerna!

Lokala konstnärer

– Vår och E.ON:s tanke med det nya projektet är att få arbeta tillsammans med lokala konstnärer, säger Gustav Törnqvist som är projektledare på Artscape. När det gäller utsmyckningen av transformatorstationens långa vägg var det naturligt att Robbin Carlzon skulle få uppdraget. Inför Sveriges första gatukonstfestival i Malmö 2014 hade han målat den lite kortare väggen på transformatorstationen mot Möllevångstorget, men det konstverket förstördes av en nyårsraket några år senare. Han fick möjlighet att reparera den förra året innan han tog sig an Paradise Lost.

– Den lokala anknytningen stämmer bra med vår inriktning på att tillföra värde där vi verkar, säger Viktor Baum, projektledare på E.ON som lett Robbin Carlzons arbete från fastighetsägarens sida. Vi ser det här som en långsiktig satsning på hållbar utveckling i stadsdelen. Dit kan man också räkna den pågående ommålningen och utsmyckningen av våra gamla elskåp intill trottoarerna i Sofielund och Möllevången.

BID Malmö viktig samarbetspartner

Peter Hjalmar är regionchef Syd i E.ON. Han vill lyfta fram BID Malmö som en samarbetspartner som passar väl in i E.ON:s klimatmål med ansvar för viktig infrastruktur.

– Vi finns i folks vardag och tillsammans kan vi skapa en bra miljö, säger Peter Hjalmar. Trenden utomlands går mot samarbeten med andra samhällsfunktioner, där E.ON engagerar sig i olika samarbeten. Så långt har vi inte kommit här, men vi är ofta ute och håller föredrag om vårt hållbarhetsarbete där vi vill inspirera ungdomar till att utbilda sig inom energi och vi erbjuder sommarjobb.

Paradise Lost är ett projekt inom Målning i samverkan där Artscape, BID Malmö och E.ON ingår och det blir uppföljningar senare i år.

Läs mer

Läs mer om Robbin Carlzon, Artscape och konstprojekten i Malmö.

Text och foto: Marie Bosund Hedberg

Gruppbild med skylt

Gustav Törnqvist, projektledare Artscape, Peter Hjalmar, regionchef syd E.ON, Jan Svärd, ordförande i BID Malmö och Viktor Baum, projektledare E.ON.