Här har ett glädjens kvarter fått växa upp
Bostadsrättsföreningen Glädjen vid Nobeltorget är en av BID Malmös nya medlemmar. Föreningens ordförande Joacim Lundberg ser fram emot att få dela med sig av sina erfarenheter av att utveckla något som har stora möjligheter att bli något riktigt bra.
– Vi har byggt upp en stark gemenskap bland oss som bor i huset, och det har lett fram till en rad förbättringar som ingen hade klarat av att genomföra ensam, säger han.
Joacim Lundberg möter mig i porten och redan där märks det att det här huset bjuder på en speciell stämning. Det ligger äkta mattor på golvet och gröna växter sträcker sig mot väggarna, som målats i den ursprungliga ljusgula nyansen. Stillsam ”hissmusik” hälsar välkommen.
Vi går husesyn från källare till vind, som det hette på ritningarna när huset byggdes 1936. I dag är källarförrådet vinkällare och pannrummet har blivit lounge och fikarum. För ett år sedan byggdes tvättstugan om och fick ny inredning och toppmoderna maskiner. De som planerat att sätta in tvättpelare i sina lägenheter har tänkt om. Nu vill alla boka in sig i den nya tvättstugan – och kanske ta en fika tillsammans med någon annan som också väntar på sin tvätt.
Torkvind blev takterrass
Joacim Lundberg flyttade in i huset för snart tjugofem år sedan, och han berättar att fastighetsskötseln hade gått i stå. Han blev snabbt ordförande i Brf Glädjens styrelse och bland det första han önskade sig var en bastu.
Nu finns den på plats, som en del av den forna torkvinden. Här finns också ett spa med jacuzzi och massagefåtölj. Stammisarna har fått egna namnade handdukar. En del av yttertaket har tagits bort och det utrymmet har blivit terrass med grill – och flaggstång.
Medlemsenkäter och stort engagemang
– Alla medlemmar får vara med och bestämma innan vi genomför några förändringar, säger Joacim Lundberg. Vi skickar ut enkäter för att få veta vad alla tycker och det märks att det är ett stort engagemang.
Man kan säga att han och den övriga styrelsen har grundat väl för det. De nya som flyttar in får vara med på ett styrelsemöte och efteråt bjuds de på middag.
– Det är ett bra sätt att lära känna varandra. En sådan träff ger också en uppfattning om hur styrelsearbetet i en bostadsrättsförening går till och kanske är det någon som blir intresserad av att vara med där, förklarar Joacim Lundberg.
Tryggad ekonomi
Huset med de 28 lägenheterna har fräschats upp både in- och utvändigt och de flesta kostnaderna har täckts av de boendes avgifter och den buffert som föreningen har. Andra fastighetsägare hade kanske valt att bygga en eller flera vindslägenheter att tjäna pengar på i stället för ett spa.
En av de få övriga inkomstkällorna är den nybyggda gästlägenheten som kan hyras via Airbnb. Föreningen har också ett avtal med frisören som har sin salong i hörnet av huset. Han betalar lägre lokalhyra mot att Brf Glädjens medlemmar får klippa sig för halva priset.
– Styrelsen tar ansvar
På innergården, som fått ett lusthus under de senaste åren, leker Emma Höjing med sin två barn, Ossian och Siri. Hon och hennes man har bott i huset i drygt fem år och stortrivs.
– Det är lyxigt med allt som finns här, säger hon. Och att vi har en styrelse som tar så stort ansvar.
I år fyller både huset och bostadsrättsföreningen 85 år, men det är fortfarande oklart när och hur det jubileet ska firas med tanke på att ingen vet hur länge restriktionerna på grund av pandemin ska gälla.
Text och bilder Marie Bosund Hedberg