Här växer idéerna för hållbar utveckling i Sofielund
Några exempel på mastersstudenternas förslag till utveckling av Sofielund. (Klicka för större bilder.)
Hur kan arbeta man med projekt och processer i urbana sammanhang för att bidra till hållbar utveckling? Det är temat för en ny kurs på masters-nivå som Malmö högskola gav för första gången i våras. Kursen ges i samverkan med Fastighetsägare Sofielund och Malmö Innovationsarena.
Snarare än att fokusera på projektledningsverktyg och metoder är avsikten med kursen att peka på förhållningssätt och kritiska frågeställningar. Två exempel är hur man bygger långsiktighet och skapar förutsättningar för delaktighet och samskapande.
Studenterna har, indelade i grupper, fått uppdrag kopplade till avgränsade geografiska områden i Sofielund. Med utgångspunkt i dessa har de sedan på olika sätt samverkat med olika aktörer för att ta fram olika utvecklingsprojekt.
Verkliga uppdrag
Gemensamt för alla projektidéerna har varit att bygga vidare på företeelser som redan finns och att stärka aspekter som hållbara transporter och ett livskraftigt civilsamhälle. En central del har också varit att projekten tar sin utgångspunkt i FNs globala mål för hållbar utveckling. Efter kursen har studenterna beskrivit det som väldigt givande att arbeta med tillämpade uppdrag som inte bara är realistiska – de är verkliga! Bland resultaten från kursen kan också noteras att några aktörer i området genom projektarbetena funnit varandra och påbörjat samarbeten.
– Från lärarlagets sida är vi också mycket nöjda med utfallet – vi menar att studenterna gjort arbeten med god kvalitet och ser att det faktum att man arbetar i ett verkligt sammanhang innebär att studenterna får en helhetsbild av vad hållbar stadsutveckling kan innebära, säger universitetsadjunkt Fredrik Björk på Malmö högskola.