31 okt, 2021 Möllevången Sofielund

Serie­området: Freja Magnusson, 11 år

11-åriga Freja Magnusson är yngst bland medverkande serietecknare i projektet Seriestaden Malmö.

– Jag vill berätta i bilder i stället för ord

När projektet Seriestaden Malmö drar igång den 29 oktober blir Folkets parks vägg ut mot Södra Parkgatan ett färgsprakande galleri. Nio illustratörer har fått fria händer att teckna var sin historia på temat Sant eller falskt.

11-åriga Freja Magnusson är yngst och hon har valt sitt favoritmotiv – ulliga lamor med olika karaktärsdrag.

Freja är en av eleverna på Kulturskolans serieteckningskurs med lektioner en gång i veckan. Hon stod i kö länge till den populära utbildningen i Mazettihuset och det märks att hon stortrivs.

– Jag tycker det är lättare att berätta en historia med hjälp av bilder i stället för ord, förklarar hon.
Hon går i femte klass på Österportskolan och att teckna på vanliga post-it-lappar kan vara hennes räddning när hon är klar med en uppgift eller bara är uttråkad.

Mamma Cecilia berättar att Freja alltid har tecknat och det finns en stor samling av det hon har åstadkommit både på väggarna och i lådor hemma. Hon visar teckningen som Freja gjorde en dag på förskolan. Freja ville lära sig rita ögon men hon tyckte inte att hon lyckades med det så hon fortsatte och till slut hade hon tecknat tre dansande zebror. Mamma Cecilia har kallat den teckningen för ett konstnärligt mirakel.

Det finns påbrå i släkten – Cecilias farbror, Mats Conny Magnusson i Skanör, var etablerad konstnär och Freja fick ärva en del av hans block och pennor. Cecilias farmor brukade teckna av alla kring bordet när det var släktkalas.

Freja har ingen egentlig förebild utan tecknar helst sina egna intryck. Det blir mycket fantasy och gärna något hon inspirerats av på Youtube.

– Det får inte vara tyst omkring mig när jag ritar, berättar hon. Jag trivs väldigt bra med att sitta hemma i köket medan pappa lagar mat och spelar 60-talsrock på sin skivspelare.

En av Frejas teckningar från förskolan. Det som skulle bli ögon blev tre dansande zebror.

Läs mer

Här finns alla artiklar om Serieområdet i Malmö