12 jun, 2020 Möllevången Sofielund

Från restaurang till studentlägenheter

Nyligen lämnade MKB över nycklarna till nio nybyggda lägenheter på Sofielundsvägen 4. Tidigare fanns här en gammal restaurang, men efter ett år av ombyggnad har lokalen alltså förvandlats till någonting helt annat: nio studentlägenheter på mellan 18 och 24 kvadratmeter.

En effekt är att studenterna får bostäder, en annan att de kan bidra till social kontroll och ökad trygghet i området.

– Det är sjukt spännande, säger Catrin Jacobi som är studentkoordinator på MKB.

– Möllan är attraktivt för studenter

I flera år har MKB varit delaktiga i BID-processen på Sofielund. Emma Cedermarker som är fastighetschef på MKB sitter i styrelsen också för den nya föreningen Fastighetsägare Möllevången. Under våren kunde hon och Catrin Jacobi lämna över nycklarna till den nya studentlägenheterna på Sofielundsvägen 4.

– Vi blev tillfrågade om vi ville göra om lokalen till studentlägenheter. Det har varit en gammal restaurang innan som inte riktigt har fungerat, säger Catrin Jacobi. Vi vet att Möllan är attraktivt för studenter. Det är allt från billig öl till mångfalden som lockar, säger Catrin Jacobi.

Vincent Goodbrand i sin studentlägenhet på Möllan

Vincent Goodbrand är glad, både över sin studentlägenhet och läget på Möllan. Foto: Roland Wirstedt

– Ville ta chansen att bo här

En av de nya hyresgästerna heter Vincent Goodbrand. Han läser Europastudier på Malmö universitet och flyttade in i sin nybyggda studentlägenhet den 1 maj. Än så länge trivs han riktigt bra.

– Studenter i Malmö bor mest i Västra hamnen, på Rönnen eller i Rosengård. Möllan har alltid varit lite ”hands off” för studenter, men jag ville ta chansen att få bo här, säger han.

Vincent Goodbrand säger att Möllevången känns som ett eget litet centrum och att allt man behöver finns i området. Dessutom känns det inte lika “turistigt” som de äldre delarna av Malmö.

Alla de nya studentlägenheterna ligger på markplan – ”inte riktigt drömläget”, menar Catrin Jacobi – men med plisségardiner kan insynen hindras samtidigt som lägenheterna får in ordentligt med dagsljus.

– Lever upp till förväntningarna

Vincent Goodbrand säger att han förväntade sig mer stök och störningar utanför sin markplanslägenhet, och blev förvånad över hur lugnt det hittills har varit.

– Det kändes som att man hade förutfattade meningar att det skulle vara mycket liv, men annars har det varit som jag tänkte. Det har levt upp till förväntningarna, jag blev till och med positivt överraskad, säger han.

Catrin Jacobi menar att de nyinflyttade hyresgästerna bidrar till att öka tryggheten i området genom att de har koll och ser vad som sker på gatan utanför lägenheterna.

Catrin Jacobi

Catrin Jacobi, studentkoordinator på MKB.

– Det har varit drogförsäljning på gården tidigare, men vi har satt in ett tagsystem. Än så länge har det blivit bättre där. Att lägenheterna är bebodda gör att det finns någon där som ser, och då blir det alltid lite bättre. Det är inte bara baksidan av en restaurang, utan det blir mer liv och rörelse i huset, säger hon.

Hon berättar att nybyggda lägenheterna också är de första studentlägenheterna som MKB har på Möllevången.

– Det är sjukt spännande. Det vi gör i övrigt på Möllevången är att ha mer tillsyn och röra oss runt i området, och även ha koll på allt från miljöhus och tvättstugor till trappuppgångar och källarutrymmen, tillägger hon.

Text: Sandra Björklund Qvarfordt