08 jul, 2021 Sofielund

Första konstverket på plats när Artscape kom tillbaka i Malmö

Korsningen Nobelvägen/Lönngatan fick ett nytt färgstarkt landmärke när den Malmöbaserade konstnären Ola Kalnins verk blev klart i veckan. Den stora målningen är det första av sju verk i gatukonstorganisationen Artscapes satsning på ny, storskalig konst i Sofielund under sommaren i samarbete bland annat med Fastighetsägare BID Sofielund.

Utöver Ola Kalnins kommer bland andra schweiziske Onur att göra ett verk på Vitemöllegatan, katalanska Anna Taratiell måla en skorsten vid Sevedsplan och polska Nespoon göra en av sina kända spetsinspirerade målningar på Klaragatan. På Gullängen skapar Robe Garden ett verk med hjälp av barn från området och under sommaren kommer man kunna gå på upptäcktsfärd och hitta svenska konstnärens Vickans fantasifulla figurer runt om i Sofielund. I september står det sista verket klart, skapat av Delicious Brains tillsammans med boende i Sofielund.

– Vi är glada över att ha lyckats få ihop en så stark line-up av både internationella och lokala namn. Det här är konstnärer som lyckats förnya konsten om och om igen, och vi hoppas tillsammans kunna ge Sofielundsborna nya fantastiska konstverk att känna stolthet över, säger en av Artscapes grundare, Tor Hedendahl.

Artscapes andra grundare Daniel Wakeham fyller i:

– Den lokala förankringen och kontakten med dem som bor på platsen där konsten ska kunna beskådas är jätteviktig. Vi vill att konsten ska kännas och göra skillnad och få ta plats. Det kommer den få göra här.

ARTSCAPE 2021 MALMÖ är en del av Case Sofielund 2030 och Case Sofielund Entreprenörskap och genomförs i samarbete med Malmö stad, Fastighetsägare BID Sofielund, Globala målen, Akzo Nobel och Nordsjö samt Allmänna arvsfonden. Case Sofielund drivs med medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden via Tillväxtverket.