16 mar, 2021 Möllevången Sofielund

Flytten till Malmö och Möllan blir tecknad serie

Serieteckningar

Klicka på bilden för att se den i större storlek!

Familjen har vant sig vid att Jessica Hallbäck berättar allt om dem i sin blogg och på Instagram. Nu har de dessutom blivit huvudpersoner i en tecknade serie om hur det är att bryta upp från ett liv i Stockholm till något helt nytt i Malmö.

Premiär för en del av serien, som görs i samarbete med BID Malmö var nyligen i nyhetsbrevet – nu visas den i sin helhet här!

Jessica på plats i Malmö

Jessica Hallbäck, författare, konstnär och bloggare, ska berätta om familjens flytt från Stockholm till Malmö i BID Malmös nyhetsbrev.

I oktober flyttade Jessica, sambon Ramón och barnen Zoe, 13, Lily, 11, och Liana, 1 år, in i en lägenhet vid Triangeln. Sedan dess har familjen blivit ännu större, Jessica har precis fött en son.

Under de gångna månaderna har de gett sig tid till att lära känna staden, tömma flyttkartongerna och de stora barnen har funnit sig till rätta i sina skolor.

– Jag är fortfarande nyförälskad i Malmö, säger Jessica och låter som en PR-konsult när hon förklarar varför. I Stockholm är det långa avstånd till allt, här ligger det mesta väldigt nära. Stranden, naturen, resten av Europa. Det är billigare att leva här, att köpa mat och gå ut och äta. Det är också en barnvänlig stad med många aktiviteter som är gratis.

– Till och med vädret är bättre här.

Hittade hem på nätet

Innan Jessica bestämde för att flytta de sextio milen söderut intervjuade hon sina följare på Instagram och bloggen justwannahavefun.se om var i stan det var mest spännande att bo. Hennes morbror bor i Malmö, och det var han som fick kolla den hyreslägenheten i verkligheten som hon hade sett på nätet.

Jessica fick bland annat höra att Sofielund och Möllevången var rika på olika kulturupplevelser och hon påpekar också det positiva med att det är mångkulturella stadsdelar.

Elskåp med uppklistrade affischer

Ett sönderklottrat elskåp på Friisgatan har dekorerats med ett av Jessica Hallbäcks textade citat.

I Stockholm har Jessica bland annat gjort sig känd för så kallade adbusts i tunnelbanan. Hon vänder på reklamaffischerna inne i tunnelbanevagnarna, skriver sina egna budskap på baksidan och signerar dem. I Malmö har hon fått i uppdrag av BID Malmö att vara en av dem som ger en del av de sönderklottrade elskåpen i Möllevången och Sofielund ett nytt liv.

Bok om feminismen på riktigt

Jessica har ett förflutet från reklambranschen och har jobbat som webbredaktör på Aftonbladet. Men för snart fyra år sedan fick hon nog av att ”jobba med saker som hon inte kunde stå för” och sa upp sig.

Det hon hade gjort i tunnelbanevagnarna flyttade hon då över till Instagram, där hon i dag har mer än 50 000 följare som gillar hennes sätt att uttrycka sig om feminism.

”Feminismens radikala idé är att kvinnor ska ha samma rättigheter som män” är ett av hennes citat, och det finns med i hennes bok Girls just wanna have fundamental human rights som kom 2018. I förordet skriver Mia Skäringer att ”Jessica rensar i snacket och påminner oss om vad feminism verkligen och egentligen handlar om”.

Omslaget till boken ”Girls just want to have fun-damental rights"

För tre år sedan skrev Jessica Hallbäck sin bok som en effekt av Metoo-rörelsen.

Föreläser om kvinnors rätt

– Metoo blev en tankeställare för många, och jag är ofta inbjuden av kommuner och organisationer över hela landet att föreläsa eller leda workshops i det som blivit politiska frågor, säger Jessica. Jag ska också träffa elever på högstadiet och prata om hur viktigt det är att våga uttrycka det som är ens egna sidor.

Hon har redan börjat på sin nästa bok som ska handla om jämställt föräldraskap. Hennes sambo Ramón kommer att vara föräldraledig med två blöjbarn ett bra tag framöver medan Jessica håller igång sina olika engagemang. Hon är säker på att hon kommer att få stoff till innehållet på ett ganska enkelt sätt.

Text och foto: Marie Bosund Hedberg