Ett nedslag i verkligheten – bakom rubrikerna
Ett 20-tal blivande kriminologer från Malmö universitet kom på studiebesök till Sofielund. De fick se hur BID-processen har påverkat de boende, fastighetsägarna och företagen i området sedan det startade för drygt fyra år sedan.
– I dag är södra Sofielund en av 23 utsatta områden i landet. Med stöd av den positiva utvecklingen med ökad trivsel, färre anmälda våldsbrott, minskad skadegörelse och effekterna av kamerabevakningen räknar vi med att kunna strykas från listan om ett år.
Det säger Hjalmar Falck, utvecklingssamordnare i Fastighetsägare Sofielund.
BID, Business Improvement District, är ett samarbete mellan fastighetsägare, bostadsrättsföreningar, byalag, föreningar, stora och små företag i stadsdelen och alla är medlemmar i Fastighetsägare BID Sofielund. Övriga samarbetspartners är bland annat Malmö kommun, polisen och Länsförsäkringar.
Tre års forskning
Under tre år har Fastighetsägare Sofielund samarbetat med forskare från kriminologiska institutionen på Malmö universitet och med BRÅ, Brottsförebyggande rådet. I den senaste etappen har man undersökt effekterna av kamerabevakning i ett särskilt utsatt område. Seved var först i Sverige med dygnet runt-bevakning med kameror i ett bostadsområde.
De flesta av studenterna, som läser fjärde terminen i kriminologi, var i Sofielund för första gången och de kände bara till området efter vad de sett och hört i medierna om kriminalitet, skadegörelse och otrygghet.
– Ett välkommet besök
– Vi har ingen praktik i vår treåriga utbildning så det här besöket var mycket välkommet, säger Simon Bäck. Jag har sökt sommarjobb inom kriminalvården för att få ännu mera kunskap. Jag har pluggat till socionom och lärare tidigare men nu känner jag att jag har hittat rätt. Jag kan få nytta av mina tidigare erfarenheter.
Text och foto: Marie Bosund