Freddy Nilsson, kommunpolis, efter operation Norrsken: ”Vi måste fortsätta det goda arbetet i BID”
Seved har genomgått stora förändringar de senaste åren. Detta har dock bara varit möjligt genom att en majoritet av fastighetsägarna har engagerat sig och fastighetsskötseln har förbättrats. Det menar Malmöpolisen efter den nyligen avslutade operation Norrsken. Men det går inte att slå sig till ro. BID-processen måste öka i tempo.
[Uppdatering: sist i den här artikeln finns nu en uppföljande text om den reviderade trygghetskontroll som polisen gjorde under operation Norrsken]
I operation Norrsken sökte polisen igenom utvalda fastigheter i Seved, Sofielund och Möllevången från källare till vind.
– Vi gjorde inte så många beslag av vapen och narkotika, men det betyder inte att insatserna som BID Sofielund har gjort de senaste åren är tillräckliga, säger Freddy Nilsson, kommunpolis i Malmö norr. Vi måste tvärtom fortsätta det goda arbetet, öka tempot och göra ännu mera för att öka tryggheten i de utsatta områdena.
Operation Norrsken är en del av den nationella särskilda händelsen operation Rimfrost som pågått i Malmö under det senaste året. Polisen och kronofogden samarbetade här i husrannsakningar och trafikkontroller för att hitta misstänkta kriminella, stöldgods, vapen och narkotika.
En av metoderna inom operation Rimfrost är att genomföra så kallade fastighetssök. Genom arbetet bland fastighetsägarna i BID Sofielund har sedan kommunpoliserna i Malmö tagit det ett steg längre. I samband med de aktuella fastighetssöken tittade man även över fastigheterna utifrån en checklista för att se om fastigheterna uppfyller kraven för att kunna trygghetscertifieras.
Trygghetscertifieringen innebär exempelvis att portarna har godtagbara låsanordningar, det är rent och snyggt i alla allmänna utrymmen, belysningen är god och inga buskage främjar olagliga verksamheter. Arbetet har sin utgångspunkt i den kriminologiska teorin ”broken windows” – trasigt fönster – som i grunden betyder att platser som är skräpiga, nedgångna och utsatta för exempelvis skadegörelse också föder kriminalitet.
”Inte slå sig till ro”
– Det är lätt att slå sig till ro sedan BID Sofielund korats till den bästa processen i Europa när det gäller insatser för att minska ungdomskriminaliteten och öka tryggheten i ett särskilt utsatt område, säger Freddy Nilsson. Fastighetsägare BID Sofielund har lyckats med sin samverkan och genom att samarbeta med andra parter, till exempel polisen.
– Det står helt klart att Seved inte hade kunnat genomgå så stora förändringar som skett om inte de flesta fastighetsägarna hade engagerat sig och fastighetsskötseln hade förbättrats.
– Det är många som hoppas på att Seved ska strykas från listan över särskilt utsatta områden i Sverige och vi är på god väg, men det är inte helt självklart. Det är en långsiktig process, och det kräver att alla fortsätter ta sitt ansvar. Både fastighetsägare, myndigheter och boende.
Positiva möten
Freddy Nilsson har följt BID Sofielund på plats sedan processen startade för sex år sedan. Han påpekar hur de boendes inställning till polisens närvaro har förbättrats märkbart.
– Det blev många personliga möten med medborgarna under operation Norrsken, säger han. För tio år sedan var det otänkbart att stå på sin balkong och prata med polisen nere på gatan. Då var man en ”tjallare”. Nu upplever vi att de boende vågar stå upp, ta sin del i ansvaret och tala med polisen. Det är en väldigt positiv utveckling.
Möllevången ny utmaning
Många av de fastighetsägare som varit aktiva i BID Sofielund är också engagerade i det nybildade BID Möllevången. Freddy Nilsson ser nya utmaningar i det nya området. Här finns inte så många slumfastigheter, men det finns en hel del för de berörda fastighetsägarna att ta itu med, bland annat de många svarta marknaderna.
I sommar avvecklas den nationella särskilda händelsen operation Rimfrost och Freddy Nilsson tycker inte att man ska känna någon oro över detta.
– Vi har goda resurser, både regionalt och lokalt, och genom Rimfrost har vi även utvecklat våra möjligheter att samverka internt inom polisen för att kunna kraftsamla där det behövs.
Text: Marie Bosund Hedberg
Foto: Martin Olsson
Läs mer här
Uppdatering 200429:
Operation Norrsken förbereddes med en reviderad trygghetskontroll som utarbetats av BID Sofielund i samverkan med Fastighetsägare Järva i Stockholm. Under operation Norrsken kollades drygt 25 punkter i ett antal fastigheter.
– Det handlar om både små och lite större brister. Vi har vi kunnat informera respektive fastighetsägare om resulaten så att de kan vidta åtgärder. Det här gör vi för att öka tryggheten och se till att hindra drogförsäljning och möjlighet till kriminalitet. Det ingår som en del i att trygghetscertifiera fastigheter som vi vill utöka i både Sofielund och Möllevången. Trygghetscertifiering ger stora effekter och ökar tryggheten både inomhus och utomhus, säger verksamhetschef Hjalmar Falck.
Det som granskas är bland annat belysning, rent och snyggt , buskage, entréer med säkra dörrar, kontaktuppgifter i trapphus samt källar- och vindsutrymmen. Brister som poängterats är öppna dörrar till allmänna utrymmen, dålig belysning i källare och i trapphus. Även utemiljön fick en del påpekande, där insynen var väldigt dålig samt en del trasiga dörrar till källare och tvättstugor.
Glädjande nog var det inte många punkter, men dock en del som gör att otryggheten ökar. Det är också risk att en del av bristerna bidrar till kriminella miljöer och nu gäller det att följa upp det här, säger Hjalmar Falck.