”Det är de goda exemplen som förändrar”
På måndagen fick BID Sofielunds kontor vid Nobelvägen besök av europaparlamentarikern Heléne Fritzon (S), riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S) och Joakim Sandell (S), även han riksdagsledamot och ordförande i Socialdemokraterna i Malmö. BID Sofielunds verksamhetschef Hjalmar Falck berättade om föreningens arbete, tillsammans med kommunpoliserna Freddy Nilsson och Tobias Bråhammar, samt Karl Kronkvist, doktorand på Institutionen för kriminologi vid Malmö universitet.
Från vänster: Freddie Nilsson, kommunpolis; Karl Kronkvist, doktorand; Hjalmar Falck, verksamhetschef BID Sofielund; Heléne Fritzon (S), europaparlamentariker; Jan Svärd, ordförande BID Sofielund och Möllevången; Hillevi Larsson (S), riksdagsledamot; Joakim Sandell (S), riksdagsledamot och ordförande i Socialdemokraterna i Malmö, och Tobias Bråhammar, kommunpolis.
Mötet handlade om Fastighetsägare BID Sofielunds process för att minska otryggheten, öka trivseln och stödja det brottsförebyggande arbetet i området – ett område som nu utökas när nästa BID-process tar vid på Möllevången inklusive Rådmansvången, Södervärn, Triangeln och sjukhusområdet. Jan Svärd, ordförande i Fastighetsägare BID Sofielund men också i den nystartade föreningen på Möllevången, hälsade välkomna.
– Allt arbete vi gör här är ett samarbete, underströk han.
Jan Svärd, ordförande i Fastighetsägare BID Sofielund och i den nystartade föreningen på Möllevången, inledde mötet.
Långsiktig process
För omkring tio år sedan var kvarteren kring Sevedsplan och Rasmusgatan ett av landets mest omtalade områden, i negativa ordalag. På initiativ av branschorganisationen Fastighetsägarna Syd drogs, tillsammans med Malmö stad, igång ett arbete för att få bukt med kriminaliteten, öka tryggheten och göra området attraktivt. Redan från början bedrevs arbetet i samverkan med polisen och forskare från dåvarande Malmö högskola, numera Malmö universitet.
– Det här inget projekt, i Malmö är man fruktansvärt trötta på projekt. Detta är en långsiktig process på minst fem till femton år innan vi kan utvärdera arbetet, betonade Hjalmar Falck.
Forskning visar på positiv effekt
Karl Kronkvist har tillsammans med en forskarkollega följt arbetet sedan starten. Han beskrev hur modellen Business Improvement District (BID) utvecklades i Nordamerika, ursprungligen med fokus på näringsverksamhet i stadskärnor, men som blivit till en modell för områdesutveckling och samverkan mellan fastighetsägare.
– Den lilla forskning som finns på området är från Nordamerika, men den tyder på att BID-processer har positiv påverkan på att minska brottslighet, sa Karl Kronkvist. Han reflekterade över att ordet ”business” i förkortningen leder tanken fel i förhållande till det arbete BID Sofielund bedriver.
– Det handlar om positiv områdesutveckling, inte i första hand business, sa han.
Förvisso är det just ”business” för fastighetsägarna, menade Hjalmar Falck, men i Malmö står BID också för Boende, Integration och Dialog. I Malmömodellen går seriösa fastighetsägare samman i föreningsform för att återinvestera i utveckling av området. Syftet är att skapa ett område som människor vill bo kvar i. Det är inte fråga om någon kommersiell konsultverksamhet och föreningen i sig har inget vinstintresse.
– Just att man återinvesterar är en av fördelarna. Det bidrar till den positiva utvecklingen, annars finns en risk att någon roffar åt sig och försvinner med pengarna, menade Hillevi Larsson.
Under mötet diskuterades Fastighetsägare BID Sofielunds framgångsrika process för att minska otryggheten, öka trivseln och stödja det brottsförebyggande arbetet i området samt det nystartade arbetet med BID Möllevången.
Minskad omflyttning och högre priser
Innan BID-processen drog igång gick det knappast att sälja en bostadsrätt i Seved-kvarteren. Det gör det numera. BID Sofielund följer prisutvecklingen och kan se en tydlig uppgång, något Hillevi Larsson konstaterade är det ”det bästa tecknet” på att processen gjort skillnad. Samtidigt finns det nu fastighetsägare som vill bygga nya bostäder i Sofielund. Och omflyttningen i området har minskat tydligt, en annat positivt tecken.
– Ur kriminologiskt perspektiv är boendeinstabilitet en tydlig faktor som går att koppla till ökad kriminalitet och otrygghet, konstaterade Karl Kronkvist. Detta är ett typexempel på hur vi kan ta tillvara de goda krafter som finns i att engagera civilsamhället.
Rent och snyggt, tryggt och säkert samt tillit och långsiktighet har varit BID Sofielunds ledord sedan starten. Tvångsförvaltning av nedgångna hyreshus, egen städpatrull, sanering av klotter, byte av trasiga fönster och dörrar, trygghetscertifiering av fastighetsägare samt myndighetssamarbete för att stänga svartklubbar har varit några av åtgärderna.
– Vi hade tyska Bild och några andra tidningar här på besök, de ville se på no go-zones. De blev rätt så besvikna, berättade Hjalmar Falck med ett leende.
Trendbrott
Freddy Nilsson beskrev hur polisen tillsammans med BID Sofielund och medlemmen Länsförsäkringar jobbat gentemot fastighetsägare med otrygga utomhusmiljöer och verksamheter på svarta marknaden i lokalerna. Något som utmynnat i Malmö stads tillsynsinitiativ och kraftsamling Tryggare Malmö.
– På många ställen i landet har vi en uppförsbacke med att tillsynsmyndigheterna bara vill kolla tillståndsgivna ställen. Här kan Malmö utgöra ett gott exempel som vi kan peka på, sa Freddy Nilsson. Han konstaterade också att de trygghetsmätningar som polisen gör tillsammans med kommunen visar en utveckling som går åt rätt håll.
– Det är också intressant att vi i anmälningsstatistiken kan se ett trendbrott 2019 med en stor sänkning av brottsligheten. Vi ligger långt under BRÅ:s prognos. Det är stora skillnader gentemot tidigare år, berättade han och tillade att nyrekryteringen in i kriminalitet minskat i Sofielund.
Alla runt bordet var överens om att de frågor BID arbetar med kräver långsiktighet och är för viktiga för att göras till partipolitik.
Positiv bild
Heléne Fritzon menade att den positiva effekten på bilden av Malmö i allmänhet, och Sofielund tillsammans med Möllevången i synnerhet, är viktig. En bild som i en stor del av omvärlden blivit alltmer negativ de senaste åren.
– Men nu när ni har satt den här bilden har man också något annat att förhålla sig till, även om det finns problem. Man märker när man lyssnar till er att ni har forskningen med er, att det är väldigt konkret, sa hon.
Hjalmar Falck menade att man i Malmö generellt är trötta på att vara ett slagträ i en politisk debatt. Runt bordet var det enighet om att de frågor som BID och andra liknande processer arbetar med är för viktiga för att politiseras och göras till partipolitik. Inte minst viktigt för att garantera långsiktigheten om eller när det blir politiska maktskiften.
Möllan – Malmös hjärta
Nu jobbar man inom BID Möllevången för att hitta modeller för så hög delaktighet som möjligt i Möllevången-området. Ett sätt är ett system med branschspecifika referensgrupper med access direkt till BID-styrelsen.
– Möllevången är Malmös hjärta, men har också stora problem med drogförsäljning, svarta verksamheter och annat, sa Freddy Nilsson. Han menade att Möllevången ligger i riskzonen för att liksom Sofielund, klassas som ett så kallat ”särskilt utsatt område”.
– Då är det bättre att gå in med insatser nu, börja arbeta med det i ett tidigt skede. BID Möllevången ska hitta sina specifika arbetsformer som passar området, samtidigt som man lär av erfarenheterna från Sofielund, sa han.
– Det är viktigt att jobba med bilden av området, precis som på Sofielund, menade Hjalmar Falck.
– Möllan är ju i grunden ett väldigt positivt varumärke för Malmö, påpekade Heléne Fritzon.
”Ett utmärkt exempel”
Inom ramen för BID-processen i Malmö arbetas det med ett förslag till certifiering för fastighetsägare, för att lyfta de seriösa fastighetsägarna som är så viktiga för ett områdes utveckling. Politikerna fick också med sig en lista på konkreta förslag inom en lång rad områden. Heléne Fritzon pekade på att Malmö tillsammans med Köpenhamn emellanåt lyfts fram som negativa exempel i EU-sammanhang och BID-processerna inte minst därför är viktiga:
– Jag är jätteimponerad av sättet ni gör det här på. Det är de goda exemplen som förändrar, ni är ett utmärkt exempel på det!
Text och foto: Ola Nilsson