23 mar, 2021 Möllevången Sofielund

Dåtid och framtid på Mobilia (nu med video)

På väg ner i underjorden när barnen från Södervärns förskola besökte Mobila – och sedan väl återkomna till ytan igen. (Fler bilder i slutet av artikeln!)

 

– Får man gå in här?

Barnen från Södervärns förskola lyser med sina ficklampor in i det gamla sköljrummet och det är med skräckblandad förtjusning som de kliver in. Genom att gå nerför den smala källartrappan till det som en gång var en del av Malmös mest kända fabriker förflyttas de många decennier tillbaka i tiden.

Köpcentret Mobilia är en närmiljö för flera förskolor i Möllevången. Fastighetsägaren Atrium Ljungberg har bjudit in barn och förskolepersonal som en del i BID Malmös projekt som ska mynna ut i att barnens åsikter får en roll i stadsutvecklingen. Besöket i källaren under det som i dag är Mobilias södra hus är unikt – lokalerna används inte längre och det märker barnen direkt.

– Här är det gammalt – men faktiskt coolt, är en av kommentarerna.

Stor arbetsplats

Malmö Mekaniska Tricotfabrik, MMT, grundades 1892 och började med tillverkning av underkläder i trikå men fortsatte med dam- och herrkläder, baddräkter och klänningstyger. Designern Katja of Sweden gjorde kollektioner av damkläder i jersey som blev berömda även utanför Sverige.

I mitten av 1960-talet lades fabriken ner. Bara några år senare invigdes den första delen av Mobilia.

Stor nyfikenhet

Det första som möter fem-sexåringarna från Södervärns förskola är en kvarglömd Halloweenhäxa i papper som dinglar från en regel. Den måste undersökas och när det är gjort är den inte lika skrämmande längre.

Värdarna från Atrium Ljungberg, fastighetschefen Anders Murmark och Andreas Lundberg, affärsutvecklingschef i Malmö, tänder den lilla belysning som finns kvar i rummen och gångarna och under de första minuterna är det de som går först. Sedan blir nyfikenheten för stor och barnen hittar hela tiden nya prång, håligheter och mörka hörn. Det finns kladdiga pölar på golvet – kan det vara olja? – och den täta spindelväven på väg in i färgeriet skrämmer till och med de vuxna.

Plötsligt hörs ett ljudligt buller, som om åskan satt i taket. Men det är bara som det låter när varor rullas in i butikerna ovanför oss och så låter det förstås väldigt ofta.

Framtidens torg

Medan vi går omkring i källaren guidar BID Malmös projektledare Jeanette Berga en grupp från Korrebäckens förskola i det som händer på det nya torget mellan butiksfastigheterna. Atrium Ljungberg arbetar hårt med att utveckla området till att vara mer än en handelsplats. Många av de gamla fabrikslokalerna är bevarade och nu fortsätter man med att bygga bostäder, kontor och det finns även en biograf. Fokus ligger på långsiktig hållbarhet och det märks bland annat på att det finns elbilsladdare i parkeringshuset, bikupor på sedumtaken och ett insektshotell. Barnen blir inspirerade och snart ser det ut som om de allihop har förvandlats till flygande bin.

Till slut har vi undersökt det mesta som finns i MMTs gamla fabrikskällare och vi klättrar upp för den trånga trappan igen. Ute i ljuset igen ställer sig alla längs en ramp och börjar borsta av sig dammet. Jag frågar dem om de skulle vilja gå ner i källaren igen och får ett snabbt svar från barnen.

– Nä!!!

Text och foto: Marie Bosund Hedberg