25 aug, 2020 Möllevången

Dags att ”avtäcka” målningen på transformator­stationen på Möllan

Konstnären Robbin Carlzon

Robbin Carlzon är snart klar med sin målning. Foto: Marie Bosund Hedberg

Det tog en vecka att göra skissen och lika länge att skapa det färdiga konstverket. Robbin Carlzon, uppmärksammad bildskapare, kunde ställa ner sprayburkarna, ta av sig skyddsglasögonen, kliva ner från skyliften och glädja sig åt att han har gjort Möllevången mycket färggladare.

På torsdag bjuds pressen in för avtäckning av målningen på transformatorstationen på Kristianstadsgatan 1 i Malmö. Då ska också konstverket vara helt klart. Mer text och bilder kommer här på hemsidan och i sociala medier.

Det är en vägg på Kristianstadsgatan som har varit Robbins målarduk, en yta på 5 x 26 meter. Svulstiga, svävande djur söker vår uppmärksamhet, inte sällan genom ett glimrande ögonkast. Skärpa byts mot oskärpa, färgerna följer varandra.

– Jag har velat göra 2020 års version av det som statyn ”Arbetets ära” på Möllevångstorget symboliserar, säger han.

På stationens kortsida finns sedan tidigare en målning som delvis förstördes av en nyårsraket. När E.ON, som äger transformatorstationen, beslutade sig för att renovera målningen på kortsidan erbjöd sig Artscape även att försköna den långa väggen. Tillsammans med Fastighetsägare Möllevången kunde projektet genomföras.

– Genom utsmyckningen får vi och Malmöborna användning för den tidigare outnyttjade ytan, säger Viktor Baum, projektledare på E.ON.

Den ideella föreningen Artscape med säte i Malmö arbetar för att lyfta fram gatukonsten i Sverige.

– I och med den färdiga väggen på Kristianstadsgatan kan man säga att cirkeln är sluten, säger Tor Hedendahl från Artscape.

För Fastighetsägare Möllevången som nyligen startat i området är detta ett bra sätt att öka trivseln.

– Vi vill ge fler lokala konstnärer möjlighet att kunna uttrycka sig och bidra till att skapa mysiga miljöer, säger Jan Svärd som är ordförande i Fastighetsägare Möllevången.

Kontaktuppgifter: