06 maj, 2022 Möllevången Sofielund

Ett arbete som gör nytta för alla

Nu kan fastighetsägare inom BID Malmö få extra hjälp med städningen. Malmö stads Daglig verksamhet, som söker uppdrag, har nyligen kontaktas av både Sofia Byalag i Sofielund och av Heimstaden.

En utopi som är verklig

Att få hjälp med städningen och samtidigt bidra till samhället låter som en utopi, men det är fullt möjligt tillsammans med BID och miljögruppen från Malmö stads dagliga verksamhet.

Kim och Andreas är två glada deltagare från Daglig verksamhet som är i full gång och städar en solig dag i Sofielund. De tillhör miljögruppen, vars verksamhet  är väldigt varierad. Enkelt förklarat gör de utomhusmiljön finare åt föreningar eller företag.

– Vi gör allt från att plocka skräp till att fixa rabatter och odla, säger Markus Pålsson som är verksamhetsledare för miljögruppen.

Just odling är något som deltagaren Andreas brinner för. Han pratar varmt om arbetet de gör och naturen som finns i stan.

– Träden med bark som ser ut som camouflage är bra för stadsluften, barken suger upp koldioxiden och släpper den sen, det är därför de är kamouflagefärgade, säger han och fortsätter rensa ogräs på parkeringen i Sofielund där vi träffats.

Miljögruppens verksamhet är ung, den har funnits i två och ett halvt år. Det är ett glatt gäng som har kul ihop utomhus där de får ta del av samhället. Deltagarna har en lindrig till måttlig funktionsnedsättning, och de jobbar tillsammans i små grupper som vill sätta guldkant på vardagen med det de hjälper till med.

– De uppgifter vi tar oss an ska inte vara så viktiga att de måste utföras inom en viss tid utan vara till extra glädje för till exempel fastighetsägaren, säger Linnea Wetterlin som arbetar med den dagliga verksamheten.

En liten men sammansvetsad grupp

Miljögruppen har varit i ständig förändring från start; en del deltagare har slutat och nya har kommit till. Det är en liten men är sammansvetsad grupp som består av människor från många olika bakgrunder som gör sällskapet dynamisk.

I dagsläget arbetar de med till exempel Östra kyrkogården, Markservice Malmö stad och Malmö Ridklubb i Hyllie, och nyligen blev även Heimstaden en av kunderna. Heimstaden får hjälp med att plocka skräp runt fastigheter på gator och i anslutning till portar och innergårdar.

– Vi utgår från centrum på Gasverksgatan och letar alltid samarbetspartners att hjälpa i närområdet eller i kringliggande stadsdelar. Ett stort växthus hade varit roligt att ha med i aktivitetsutbudet, säger Markus Pålsson.

Glädjen hos deltagarna är svår att missa när de är ute och gör fint i sitt närområde. Stoltheten över sin stad lyser igenom, att få känna att man är en del av samhället är en bra känsla. Och när de boende får fint och fastighetsägarna får hjälp är glädjecirkeln sluten. Ett vinnande koncept.

Kontakt och mer information

Vill du inleda ett samarbete med Miljögruppen?

Kontakta markus.palsson@malmo.se

Vill du veta mer om projektet: info@bidmalmo.se

Text och foto: Jessica Hallbäck