22 sep, 2021 Möllevången

Brf Kaninen 33: ”Ju fler vi är till­sammans desto bättre blir det”

  • Bostadsrättsföreningarna Kaninen 31 och Kaninen 33 delar innergård på fjärde våningen ovanpå Triangelns köpcentrum.

– Samarbetet inom BID är ett bra sätt att få kontakt med andra bostadsrätts­föreningar och utbyta erfarenheter, säger Lasse Östrell, aktiv i bostadsrätts­föreningen Kaninen 33 och i Fastighetsägare BID Möllevången. Vi är en ung förening och det är onödigt att uppfinna hjulet varje gång.

Brf. Kaninen 33 är en av Malmös mest centrala. De 93 lägenheterna ligger ovanpå Triangelns köpcentrum med utsikt över S:t Johanneskyrkan, glasbubblan över Citytunnelns station och alla butiker och kaféer runt omkring. På fjärde våningen i S:t Johannesgatan 3 ligger en lummig innergård som man delar med Brf. Kaninen 31 vägg i vägg.

Folk från hela världen

Vi promenerar runt i området och Lasse Östrell berättar om dem som lever sina liv här. I hans hus, som NCC byggde 2013, bor många som är som han själv och hans fru: pensionärer som sålt sitt hus och valt att köpa en lägenhet med nära till allt. På kyrktrappan tvärs över gång- och cykelbanan sitter ofta hemlösa och missbrukare, vid toaletterna inte långt därifrån finns EU-migranterna och vid ingången till tågstationen rör sig en strid ström av folk från olika delar av världen.

– Man glömde berätta för oss som skulle flytta hit att man beräknade att fem tusen människor skulle röra sig här varje dag, säger Lasse Östrell. Och då fanns det inga elsparkcyklar …

Tidigare polischef

Han är pensionerad polis och har bland annat varit chef för Malmö polisrytteri. Det är yrkeserfarenheter som han använder i sitt engagemang i bostadsrättsföreningens styrelse och som medlem i BID:s styrelse.

– Det var rejält stökigt här under de första åren, berättar han. Jag skrev många brev till Malmö kommun och till polisen och påtalade bristerna. Det fick verksamhetschefen på BID Malmö, Hjalmar Falck, veta och han erbjöd vår förening ett medlemskap i Fastighetsägare BID Möllevången. Då började det hända något. Det blir en dynamik när vi sitter olika parter runt ett bord och diskuterar problemen med dem som är ansvariga. Polisen finns med, fastighetsägarna finns med och representanter från kommunen finns med. När man tittar varandra i ögonen och lovar något kan man inte sedan snacka bort det.

Lugnare nu

Ett omskrivet problem för de boende vid Triangeln var bråken, en dödlig skjutning och den öppna knarkhandeln vid McDonalds för några år sedan.

– Det var så skrämmande att de boende häromkring inte vågade gå ut på kvällen, berättar Lars Östrell. Nu har det lugnat ner sig men jag drömmer om att hamburgerstället ska stänga ner sin wifi efter klockan 18 och inte ha öppet till fyra på morgonen.

Två andra punkter på Brf. Kaninen 33:s önskelista är ökad belysning i området och kameraövervakning i stil med den man har genomfört framgångsrikt i Seved. Men hittills har ingenting genomförts vid Triangeln.

– Vår granngata Friisgatan har blivit sommargata och det hänger en massa lysande girlanger överallt, säger Lars Östrell. Det kunde bli några över till oss.

Han ser fram emot att ännu fler bostadsrättsföreningar i området kommer med i BID-samarbetet. Och han funderar en stund över varför inte Svenska kyrkan och S:t Johanneskyrkan är medlemmar. De har också många erfarenheter att dela med sig av.

Text och foto: Marie Bosund Hedberg