28 feb, 2024 Möllevången Sofielund

BID Malmö på besök i riksdagen:

Berättade om BID-processens fram­gångs­faktorer

 

I januari deltog BID Malmö i ett seminarium i Sveriges riksdag. Ämnet var våra erfarenheter av och idéer kring hur man kan bedriva ett framgångsrikt brottsförebyggande arbete.

Alla deltagarna samlade i en av riksdagshusets stora salar.

BID-processen stod i centrum i Sveriges riksdag i januari. Deltog i seminariet gjorde Anna Wiking och Marie Öhrström från organisationen Fastighetsägarna, Anders Fransson från Lifra, Tobias Bråhammar som är kommunpolis i lokalpolisområde Norr, Rafi Farouq från Flamman Socialt förebyggande center, tekniska nämndens ordförande Andreas Schönström, fastighets- och gatukontorets avdelningschef offentlig miljö Andy Roberts samt (ej i bild) forskarna Anna- Karin Ivert som är professor vid institutionen kriminologi vid Malmö universitet och Karl Kronkvist, doktorand vid institutionen för kriminologi vid Malmö universitet. Med på bilden är också moderaternas Noria Manouchi.

Fastighetsägare BID Sofielund har tillämpat BID-processens principer i Malmö i mer än tio år. Ett resultat av detta är att föreningen 2019 tilldelades det prestigefyllda European Prevention Awards för sitt effektiva arbete mot narkotikarelaterad ungdomsbrottslighet.

– En grundbult i allt vi gör är att göra alla insatser i samarbete med medlemmarna, de boende i området samt staden och myndigheterna, säger BID Malmös verksamhetschef Milan Obradovic.

Ett inspirerande besök

För att få veta mera om BID-processen initierade riksdagsledamöterna Joakim Sandell (S) och Peter Ollén (M) i januari ett seminarium i Sveriges riksdag. Här lyfte man fram BID Malmös framgångsrika insatser för att skapa positiv förändring i Södra Sofielund/Seved. Området har  länge klassats som ett särskilt utsatt område, men i december i fjol flyttade polisen ned området ett steg till den mildare nivån riskområde.

Tillsammans med flera av BID-processens samverkansparter höll man ett förmiddagsseminarium med inspirerande perspektiv och beskrivning av framgångsfaktorer för hur man tillsammans kan göra skillnad i ett område.