01 okt, 2020 Sofielund

BID Malmö och Winnet samarbetar om samling vid äpplepressen

– Vilken härlig blandning mellan sött och syrligt!

Rabiaâ Bounoua tar en klunk av den nypressade musten som serveras ur en blå hink. Hon njuter i höstsolen tillsammans med Ingrid Åkesson, Faten Husein och Karin Mårtensson vid ballongpressen på Sevedsplan.

Rabiaâ var också med på utflykten till Solnäs gård och plockade äpplena som spelade huvudrollen vid utomhusmötet mellan kvinnoföreningen Winnets medlemmar.

Ett sätt att bryta ofrivillig ensamhet

Mustningen av 150 kilo äpplen, de färgglada Aroma och Rubinola, är ett sätt att bryta den ofrivilliga ensamheten bland svenska och utlandsfödda kvinnor, ett problem som vuxit under de senaste åren i Sverige. Aktiviteten började med plockning av frukten på Solnäs gård utanför Bjärred och fortsatte sedan på Sevedsplan med äpplekross och pressning. En grupp barn från Augustenborgs förskola fick testa krossning och pressning innan det var dags för kvinnorna att ta över.

Rabiaâ Bounoua kom till Malmö från Algeriet för sjutton år sedan och hon ser sitt medlemskap i Winnet Malmö som ett lärorikt steg in i det svenska samhället.

– Språkkaféerna och promenaderna lockade mest, säger hon, och det är så trevligt att träffa kvinnor med olika bakgrunder.

Från bokcirkel och gympa till äppelmustning

Ingrid Åkesson och Karin Mårtensson hittade Winnets bokcirkel där boken ”Vilka kvinnor – en bok om inspirerande kvinnor i historien” har startat många livliga diskussioner.

– Vi har också varit med i Winnets gympagrupp, berättar Karin Mårtensson, men den har fått ta en paus nu under coronapandemin. Nu blev äpplemustningen ett trevligt avbrott i den här nödvändiga perioden av isolering.

Text och bild: Marie Bosund Hedberg

Läs mer

Välkomna att träffa barn och medlemmar i Winnet, som i samverkan med Fastighetsägare BID Sofielund pressar 150 kilo äpplen på Sevedsplan onsdag 30 september.

När många av de vanliga aktiviteterna måste ställas in på grund av coronapandemin skapar föreningen Winnet i samarbete med Fastighetsägare BID Sofielund en ny, kreativ mötesplats för sina medlemmar och en utvald förskolegrupp.

På onsdag förmiddag samlas de på Sevedsplan kring en ballongpress som ska pumpa ut några hundra liter must av alla de äpplen som kvinnorna från Winnet har varit med och plockat.

– Det här är ett sätt att bryta den hälsofarliga ensamhet som många upplever just nu, säger Maria Pålsson, projektledare på Winnet Malmö. Tillsammans med 25 medlemmar har vi plockat runt 150 kilo äpplen.

Det är Stefan Lennartsson, Malmö stad och Wahib Mohamed från den somaliska föreningen Hidde Iyo Dhaqan i Sofielund som ordnat fram krossmaskinerna och ballongpressen som ska användas för mustningen på onsdag. De har lång, gemensam erfarenhet av att engagera barn och vuxna i olika projekt, bland annat i ”Barn i stan” och i samverkan med Fastighetsägare Sofielund.

– Vi har under årens lopp samverkat kring odlingar, äppelmustning och med bikupor på olika tak för att engagera både barn och vuxna, säger Hjalmar Falck som är verksamhetschef för Fastighetsägare BID Sofielund och Möllevången. Så för oss är det här ett viktigt inslag i att bidra till aktiviteter som spänner över alla åldrar.

Winnet är en politiskt och religiöst obunden ideell kvinnoförening som har funnits i Malmö i fem år. Målgruppen är nyanlända och asylsökande kvinnor i alla åldrar. Hidde Iyo Dhaqan är en av de föreningar som funnits längst på Seved och som utvecklat processen med odlingar och ”Barn i stan”.