10 feb, 2020 Möllevången Sofielund

BID i centrum för många möten

Ett antal intressanta seminarier, samtal och studiebesök har avlöst varandra den senaste tiden, och mycket har kretsat kring BID:s. Här har vi samlat en del av veckans händelser:

Över hundra blivande poliser

Vid ett nytt besök på polisutbildningen i Malmö fick över hundra blivande poliser höra mer om BID-modellen. Många intressanta synpunkter, inte minst kring att ”ensam är inte stark”.

– Det betyder mycket att polisen börjar arbeta med många andra verksamheter i framtiden, var en kommentar. Nu ser vi hur praktik kan komplettera den teoretiska delen, konstaterade ansvariga för utbildningen. Viktigt att studenterna ser att det finns verktyg kopplade till teorin.

Det är andra gången som kommunpolis Freddy Nilsson och verksamhetschefen för BID Sofielund genomför förmiddagsföreläsningar på polisutbildningen.

– Mycket intressant, konstaterade en av studenterna som redan har siktet inställt på framtiden och det är  att bli just kommunpolis.

Freddy Nilsson och Hjalmar Falck föreläser

Freddy Nilsson och Hjalmar Falck föreläser om samverkan på polisutbildningen i Malmö.

Freddy Nilsson, Hjalmar Falck i sällskap med kommunpolisen Tobias Bråhammar

Freddy Nilsson, Hjalmar Falck hade även sällskap av nye kommunpolisen Tobias Bråhammar som kunde berätta en del om sin erfarenheter.

Poliser lyssnar på föredrag

Över hundra blivande poliser lyssnade och partade om samverkan mellan privata, offentliga och myndigheter. Samtliga tre bilder här: foto Marie Torstensson Levander.

Stadsplanerare från världens alla hörn

BID Sofielund har också fått besök av stadsplanerare från flera håll i världen. Tillsammans med projektledaren Rebecca Eriksson fick de en genomgång av BID-processen i Malmö.

Det blev intressanta samtal med besökare som har erfarenheter från BID i både Sydafrika (Pretoria) och från Kanada, där BID föddes en gång i tiden. Återigen mycket fokus på att utmaningar kan lösas  genom samverkan och att alla aktörer involveras.

Stadsplanerare på besök

BID Sofielund fick besök av stadsplanerare från Sydafrika, Kanada, Turkiet, Indien, Korea och Malmö.

”Mobilisering mot droger”

BID Sofielund var under veckan inbjudet även till ”Mobilisering mot droger” i Östersund/Åre. Mer än 370 deltagare kunde lyssna på föreläsningar kring insatser som pågår för att minska droganvändandet och kriminalitet i landet.

Under dagen presenterade Länsförsäkringar (som är medlem i Fastighetsägare BID Sofielund) olika insatser för att öka tryggheten. Länsfölrsäkringar framträdde efter att regeringens utredare för framtidens socialtjänst Margareta Winberg inlett under temat ”Om att förändra. Vi kan”.

BID-processen uppmärksammades mycket under konferensen, där stort fokus låg på just boendemiljön som viktig faktor för att skapa trygga miljöer och social sammanhållning. Ett antal studenter från Mittuniversitetet och Birka folkhögskola hade kloka synpunkter på hur otrygghet kan minska. I Angered och i stadsdelen Bifrost i Mölndal har projektet pågått i över tjugo år. Där har man samlat ungdomar, coachat och stött dem för att de inte ska hamna i kriminalitet. Projektet har lyckats väl med både anställningar och stöd i studier och fortsätter framöver. En hel del om det kan man läsa om på deras Faceboksida.

Här hittar du hela programmet för konferensen (pdf).

BID Sofielund på väg till Östersund/Åre.

Svensk Handel

Ett rundabordssamtal med organisationen Svensk Handel i veckan handlade om stölder, hot och otrygghet inom handeln. Här kunde en av handlarna redogöra för vardagen i en Icabutik med stökiga kunder, hot från kunder, skadegörelse och påverkade besökare.

Stöld och svinn kostar butiken årligen 1 270 000 kronor, det vill säga 3 500 kronor om dagen. Bara kundvagnar och varukorgar som försvinner uppskattas kosta 50 000 om året. Varje dag stjäl och snattar 15 personer i hela åldersspannet i butiken. Kostnaden för olika former av skydd,  med väktare, kameror, larm med mera, uppgår drygt en miljon om året. Intressant diskussion är vad detta skulle kunna generera i nya jobb …

Under rundabordssamtalet diskuterades flera åtgärder, där bland annat BID Möllevången nu tas som ett exempel på samverkan som kan bidra till att minska otryggheten. Fastighetsägarna är mycket intresserade av att bidra till att skapa tryggare miljöer. Ett antal förslag som besöksförbud, portning av kunder och möjligheter att vittna anonymt väcktes  under diskussionerna.  Även behovet av att kontakta föräldrar direkt och även socialtjänsten när det handlar om minderåriga.

– Ett stort problem är att snatteribeloppet är för lågt. Under 60 kronor kommer inte polisen, utan sådant avskrivs helt. Här behöver vi hitta modeller med bötesbelopp. Gärna en dagsbot som kan lämnas på plats direkt, var en av många synpunkter som kom upp.

Deltagarna vid rundabordssamtalet

Många synpunkter och förslag på hur tryggheten kan öka väcktes genom deltagarna: Per Geijer och Marie Enhörning, Svensk Handel, Freddy Nilsson, kommunpolis, Håkan Fäldt (M) vice ordf. tekniska nämnden i Malmö, Tobias Bråhammar, kommunpolis, Jerry Rosengren , Ica, Hjalmar Falck, BID Sofielund/Möllevången, Ursula Savonius, Ellen Dahl, Svenskt Näringsliv, Marcus Regnander, Hemköp, Jakob Hofverberg, Hemköp, Roko Kursar (L) vice ordf. kommunstyrelsen Malmö.  (Även Joakim Sandell (S) från justitieutskottet, Sedat Arif (S), kommunalråd Malmö, Ann Jähnke, (M) regionråd och Ann Heberlein, pol. sekr. deltog i början av samtalet.)

Flera förslag kring insatser som kräver ny lagstiftning eller lagändring diskuterades för att underlätta för handlare och myndigheter.

Bonusläsning

Här kan du läsa om en nybildad BID-förening i Märstaområdet.

Här kan du läsa om hur äventyret fortsätter för Plan B, den största musikscenen i Malmö och Sofielund.