Vandra inom BID Malmö med mobilen
Nej, det är inte ett stopp i Pokémon som lockar, utan någonting mycket mera spännande: appen Be Here Then som visar Malmö i dåtid, nutid och framtid och erbjuder nya vandringsturer.
– Det är fantastiskt roligt att de finns nu, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för teknik och service. Appen ska få både Malmöbor och turister att vilja upptäcka den här stan med hjälp av sin telefon.
Han står tillsammans med kommunalrådet för kultur och fritid, Frida Trollmyr (S), och Jan Svärd, ordförande i BID Malmö, framför Suellska villan på Barkgatan, mitt emot den gamla ingången till Folkets Park. Det är en av arton punkter mellan Konsthallstorget och Folkets Park på en av totalt fyra vandringsturer.
Genom att trycka på informationsknappen i appen får man veta historien bakom huset. Genom att skrolla kan man få fram en bild på hur huset såg ut när köpmannen Frans Suell 1796 lät bygga det tillsammans med sin hustru Anna Caisa af Trolle.
Presenterar Möllan och Sofielund
Appen Be Here Then har funnits i några år med kartor och vandringsturer, bland annat i Malmö och då med fokus på Sorgenfri. Det var när Andreas Schönström fick se hur vandringen var upplagd med historiska bilder och historier i Sorgenfri i samarbete med MKB, som han intresserade Hjalmar Falck, verksamhetschef för BID Malmö, för liknande presentationer av Sofielund och Möllevången.
Det är Charlotte Rodenstedt, storyteller och grafisk designer, och Jeanette Rosengren, författare och förläggare med böcker om Malmös historia som specialitet, som har skapat tilläggen i Be Here Then. Båda beskriver arbetet som ett drömjobb:
Folkbildning som engagerar hela familjen
– Appen har varit ett hobbyprojekt som blivit verklighet. Detta med historia och historiska bilder är min passion, säger Charlotte Rodenstedt. Jag fick min ursprungliga idé eftersom jag bor i Lugnet och jag ville se hur där såg ut förr. Jag arbetar med storytelling, teknik och grafisk design och jag föreställde mig en app där du kan kliva in i historien och se den historiska bilden på platsen där historien utspelade sig. Det är just det Be Here Then gör.
– Historierna i appen ska fungera som ett slags folkbildning som kan engagera hela familjen, säger Jeanette Rosengren. Jag har själv bott i Möllevången sedan 1984 och släkten har rötter i Sofielund. Vi rör ju oss i historiska kvarter, det var här som arbetarrörelsen tog fart och många kända kulturpersonligheter lever och har levt här.
Folkets park i centrum
Vandringsturerna i appen visas med tydliga markörer och kartor över områdena. Alla fyra promenaderna slutar vid Folkets park – och startar från aktivitetshuset Garaget på Lönngatan, Konsthallstorget, Pripps på Ystadvägen respektive sjukhuset.
– Jag är övertygad om att många är nyfikna på Malmös historia, och appen är ett bra sätt för folk att komma ut och röra på sig och besöka platser som man kanske inte har varit på tidigare, säger Andreas Schönström.
– Det ska bli spännande att upptäcka Malmö genom telefonen, säger Frida Trollmyr (S), kommunalråd med ansvar för kultur, fritid och folkhälsa. Jag är inte uppvuxen här och har inte fått lära mig det som man brukar få lära sig i grundskolan om sin stad. Därför gick jag en kurs på universitetet i höstas som handlade om Malmös historia från 1850 till 2020. Det är ett extra plus med den här appen att man kan jämföra en nutida bild med en från hur det såg ut förr.
Appen innehåller också 30 personliga porträtt på Malmöbor som berättar om sig själva och sitt liv i staden. Även historiska personer finns med – på turen mellan Konsthallstorget och Folkets park möter man bland annat två tidigare ledamöter i Svenska Akademien, en bagerska och en välkänd regissör.
Vandra med ABF
Vi samarbetar med ABF kring Be Here Then. Här kan du läsa hur du kan anmäla dig till de olika historiska rundorna och delta i studiecirklar. I rundorna hittar du flera nutidsporträtt också.
Text: Marie Bosund Hedberg. Foto: Jeanette Berga
Gör så här
- Ladda ner appen Be Here Then via Appstore (Iphone) eller Google Play (Android).
- Välj någon av de fyra vandringsturerna.
- Ett nummer i en markör betyder att det stoppet har mer än en bild.
- Historiska markörer har markörer i färgskala vinrött–orange, beroende på när bilden är från.
- Nutidsporträtt har grå markörer.
- Du måste vara inom 20 meter av en markör för att se innehållet.
- En orange box visar att du snart är framme vid ett stopp.
- Zooma in och ut i bilderna för att se hur vyn såg ut förr.
- Reglaget till höger låter dig passa ihop fotografiet med verkligheten direkt i telefonen.
- Klicka på ”i” i menyn för information om ett stopp.
- Klicka på menyknappen längst ner till vänster för att filtrera kartans innehåll och för att återbesöka platser där du har varit.
Se filmen
Klicka här för att se filmen om Be Here Then Malmö.
Läs mer
Läs mer i Skånskan (premium)
Läs mer i Sydsvenskan(premium)