Barn utformar sin lekmiljö
Här skissar barn på förskolan Ångloket på Södervärn för fullt på hur de vill att deras gård ska se ut. Det är ett projekt som BID Malmös förening Fastighetsägare BID Möllevången har startat tillsammans med Stena Fastigheter.
Först ut i lekplatsens förvandling är att försköna papperskorgarna tillsammans med konstnären Ossian Theselius. Ossian konst har en barnslig stil som svävar mellan verklighet och fiktion, en perfekt match för projektet.
– Jag ser egentligen inte så stor skillnad på att arbeta kollektivt med barn eller vuxna. Det handlar mer om vad olika individer har för konstnärligt språk. Ibland tycker jag om att arbeta själv, för då har jag full kontroll på hur det konstnärliga resultatet blir.
– Men jag tycker typ alltid att det är kul att samarbeta med andra, för flera hjärnor kokar alltid ihop något oväntat resultat som man inte hade kunnat komma på själv. När det gäller att arbeta med barn som är så här små, som på förskola, så är det fantastiskt att få höra och se deras liksom ofiltrerade fantasi. De är så gulliga och glada och energifyllda att det smittar av sig i det som målas, säger Ossian.
Många gröna färger
Det är en kylig morgon när barnen samlas kring flaskor med olika gröna färger, burkar och penslar. Ossian berättar för barnen att om de gör papperskorgarna fina så kanske folk vill slänga sitt skräp i papperskorgen och inte utanför.
Han säger att de ska grunda med olika gröna färger. Och så berättar han för barnen att vi människor är bra på att se många olika färger eftersom vi var tvungna att se skillnad på växter för länge sen – när det inte fanns städer eller matbutiker.
Stor entusiasm
Barnen målar papperskorgarna med stor entusiasm och strax efter att allt fått grön färg i olika nyanser ska de rösta om vilka motiv som ska pryda korgarna. Några vill ha monster, andra prinsessor och alla är överens om att det måste finnas regnbågar som är barnens favorit just nu. De bestämmer att varje papperskorg ska få ett eget tema.
Ossian är glad över att barnen får vara med att bestämma.
– Man vill ju helst inte komma utifrån och köra över dem som ska få uppleva konsten på daglig basis. Så det känns fantastiskt att de har fått vara med att bestämma hur det ska se ut på deras lekplats. Jag har även hunnit bli lite kompis med andra barn och deras föräldrar och äldre syskon på gården, när jag jobbade utanför förskolans öppettider. Så det känns bra att veta att de har fått vara med och måla några streck och känna att det är deras konst också, säger Ossian.
Sommarjobb på gång
Under sommaren ska jobbet med gården fortsätta tillsammans med Stena Fastigheters sommarjobbare. Bland annat ska lekställningen förvandlas till en regnbåge. Invigning av lekplatsen äger rum i september-oktober i år.
Jeanette Berga, verksamhetsutvecklare på BID Malmö, koordinerar projektet. Hon jobbar med att involvera lokala aktörer och kreatörer för att tillsammans med dem kunna förverkliga en del av barnens tankar.
– Projektet startade med att Stena Fastigheter ville göra om gården och ta del av förskolebarnens tankar om den. Barnen träffades i BID Malmös stadsateljé flera gånger och började skapa modeller, teckningar och beskrivningar.
Jeanette poängterar att det är enkelt att involvera barn och få ta del av deras tankar, eftersom de är spontana och sällan har förutfattade meningar om något.
– Att ta del av barns idéer för denna gård har varit inspirerade och givande, eftersom det skapat förutsättningar för oss att gå utanför våra vanliga tankar om upprustning och göra något nytt. Barnen är framtiden och deras röster är viktigare än något annat.
Text och foto: Jessica Hallbäck